Acasă la Grigore Leșe: Muzică și jocuri tradiționale din județul Cluj

Sute de iubitori de cultură tradițională, veniți din mai multe zone ale țării, au fost prezenți duminică seară, 27 iunie 2021, la Stoiceni, jud. Maramureș, acasă la Grigore Leșe, acolo unde artistul a susținut un concert, acompaniat de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” – dirijor prof. Ovidiu Barteș, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Totodată, a prezentat cartea „Chipurile Umilinței”, apărută la Editura „Lumea Credinței”, în paginile căreia își dezvăluie viața și parcursul său artistic.

În curtea spațioasă, cosită proaspăt, Grigore Leșe a concertat în fața oamenilor din mijlocul cărora s-a ridicat, a prietenilor și cunoscuților din Țara Lăpușului, dar și a invitaților veniți din  București, Cluj-Napoca, Sibiu sau Baia Mare. Au fost prezente și grupuri de femei din Lăpuș și Rogoz, acolo unde, pe vremuri, Grigore Leșe a fost profesor de muzică și dirijor de cor. Oamenii, așezați pe scaune, dar și pe baloți de fân, în frumosul cadru natural, asemănat de gazdă cu Ateneul Român, s-au bucurat timp de mai bine de două ore de hori și povești legate de copilăria și viața celui care de aproape cinci decenii propune o altă abordare a folclorului, prin întoarcerea la origini.

După un emoționant moment instrumental din zona Maramureșului, interpretat de dirijorul Orchestrei, profesorul Ovidiu Barteș, artistul și-a început concertul printr-o mărturisire: „Mă întorc acasă după ani și ani de umblat prin lume și vin înapoi cu mâna goală. Aduc atâta nimic, încât nu-l pot purta carele”. Apoi și-a continuat destăinuirile despre copilărie, amintirile despre sat și înaintași, a horit și a cântat la fluier, iar spectatorii l-au acompaniat la toate horile.

Alături de artist a fost prezentă și Mariana Morcan, solistă a Orchestrei „Cununa Transilvană”, a cărei voce autentică evidențiază caracteristici particulare ale zonei Huedinului. Grigore Leșe a mărturisit că o cunoaște de aproape 30 de ani, de când a fost laureată a Festivalului de Folclor „Maria Tănase”.

Totodată, pentru autenticitatea jocurilor, a muzicii instrumentale și pentru frumusețea hainelor țărănești, artistul a ținut ca în cadrul concertului să fie prezenți jucăuși și ceterași din județul Cluj, care au reușit să arate celor de față tot ce are mai frumos și mai valoros această parte a țării. Este vorba despre jucăușul clujean Ioan Moldovan din Berchieșu, desemnat „Tezaur Uman Viu” de Ministerul Culturii, alături de soția sa, Elena, grupul instrumental „Lia Pop” din Frata și membrii grupului „Jijicanii”, coordonatori și instructori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, tineri care învață de la jucăușul Emil Moldovan maniera tradițională a jocului din Câmpia Transilvaniei.

Recitalul a fost însoțit de prezentarea cărții „Chipurile umilinței”, apărută la Editura „Lumea Credinței”, volum despre care a vorbit profesoara Valeria Bilț. La final, organizatorii au oferit Diplome de onoare managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, doamna Adriana Irimieș, dirijorului orchestrei, prof. Ovidiu Barteș, dar și altor persoane care și-au oferit sprijinul în organizare.

Manifestarea „Acasă la Grigore Leșe”, un eveniment deja cu tradiție, s-a desfășurat în cadrul Festivalului Național „Zilele iei, zilele poeziei”, organizat de Primăria și Consiliul Local Târgu Lăpuș și Despărțământul „Astra Lăpușană”, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Instituția clujeană a răspuns invitației venite din partea artistului Grigore Leșe, care a susținut la începutul lunii iunie două concerte la Cluj și care a mărturisit că a fost impresionat de activitatea instituției, de Orchestra „Cununa Transilvană” și de publicul de aici. „La Cluj mi-a rămas sufletul! Întâlnirea cu dumneavoastră a fost impresionantă!”, a afirmat artistul.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic,
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut