Acad. prof. univ. dr. Cornel Țăranu, „o emblemă a Școlii muzicale clujene”, s-a stins din viață

Acad. prof. univ. dr. Cornel Țăranu  s-a stins din viață duminică, 18 iunie, cu două zile înainte de a fi împlinit 89 de ani.

„Cu tristețe și durere profundă, ne luăm rămas bun de la academicianul, profesorul universitar și compozitorul Cornel Țăranu. Contribuțiile sale în muzica simfonică, de cameră și vocală au străbătut continente, aducându-i faimă internațională. Remarcabilul său talent a fost recunoscut prin distincții prestigioase și premii înalt apreciate. În activitatea sa de dascăl, a format discipoli care au devenit nume importante ale compoziției muzicale.

Plecarea sa lasă un gol imens în inimile noastre și în peisajul muzical românesc.  Ne vom aminti cu drag de curajul său creativ, de devotamentul pentru artă și de înțelegerea profundă a compoziției muzicale. În onoarea sa, continuăm să promovăm și să susținem valorile pe care le-a iubit atât de mult. Maestrul Cornel Țăranu va rămâne nemuritor în conștiința noastră prin muzica sa! Requiescat in pace!” – a transmis colectivul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.

„Cu regret ne luăm rămas bun de la o emblemă a Școlii muzicale clujene!

Maestrul Țăranu a fost discipol al marelui compozitor Sigismund Toduță la Conservatorul (astăzi, Academia Națională) de Muzică din Cluj-Napoca, iar ulterior, pe parcursul studiilor sale la Conservatorul din Paris, s-a bucurat de îndrumarea Nadiei Boulanger și a compozitorului Olivier Messiaen. Mai mult, între 1968-1969 a studiat la Darmstadt în Germania cu György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel.

Academician român, Cornel Țăranu a fost premiat pentru compozițiile sale în repetate rânduri de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, a cărui vicepreședinte urma să devină în anul 1990. În 2002 este numit Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța, iar în 2004 primește Ordinul Meritul Cultural, în grad de Ofițer. Pe lângă simfonii și alte lucrări pentru orchestră, Cornel Țăranu a scris și muzică de cameră, muzică pentru cor și lieduri, muzică în genul operei, precum și muzică de film.

Profesor îndrăgit de Compoziție și Stilistică la Academia Națională de Muzică 𝐺ℎ𝑒𝑜𝑟𝑔ℎ𝑒 𝐷𝑖𝑚𝑎 Cluj-Napoca, Maestrul a susținut cursuri și în Germania, Israel, Elveția și Statele Unite ale Americii. De maximă importanță pentru domeniu au rămas înființarea Ansamblului Ars Nova și a Festivalului Cluj Modern. Preocupările sale pentru creația lui George Enescu s-au concretizat în teza sa de doctorat, publicată cu titlul 𝐸𝑛𝑒𝑠𝑐𝑢 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑠̦𝑡𝑖𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖. Aceste scrieri, la fel ca și multe alte consemnări și pagini întregi de muzică, vor fi de-acum un tărâm de descoperit pentru tinerii muzicieni.

Rămânem cu gândul la cuvintele Maestrului despre lucrarea sa de suflet, 𝐶𝑎̂𝑛𝑡𝑒𝑐𝑒 𝑁𝑜𝑚𝑎𝑑𝑒: „𝑆𝑢𝑓𝑙𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑢 𝑠𝑒 𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑚𝑎𝑔𝑖𝑎, 𝑝𝑜𝑒𝑧𝑖𝑎, 𝑐𝑢 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑎̆, 𝑐𝑢 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑒𝑙𝑒 𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑖𝑖: 𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑟𝑎𝑔𝑜𝑠𝑡𝑒𝑖, 𝑎𝑙𝑒 𝑚𝑜𝑟𝑡̦𝑖𝑖”.

Drum lin spre cer, Maestre! Lumină veșnică!” – este mesajul postat de Opera Națională Română Cluj-Napoca, pe pagina sa oficială de Facebook.

Cornel Țăranu s-a născut la 20 iunie 1934 la Cluj-Napoca. În perioada 1951-1957 a studiat compoziția cu Sigismund Toduță la Conservatorul (astăzi, Academia) de Muzică din Cluj. Între 1966-1967 a studiat la Conservatorul din Paris, cu Nadia Boulanger și Olivier Messiaen, iar apoi, în 1968-1969 a continuat studiile la Darmstadt în Germania cu György Ligeti, Bruno Maderna și Christoph Caskel.

În 1968 a înființat la Cluj ansamblul „Ars Nova“. În perioada 1970-1990 și-a început cariera ca asistent, continuând gradele universitare, iar în anul 1990 a devenit profesor de compoziție la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. A susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția, Statele Unite ale Americii. În 1995 a înființat Festivalul „Cluj Modern”.

Preocupările pentru creația lui George Enescu s-au concretizat în teza de doctorat, cu titlul „Enescu în conștiința prezentului”, precum și prin finalizarea, potrivit schițelor originale, a unor lucrări enesciene neterminate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut