A XVI-a Adunare generală a Sinodului Episcopilor – drum împreună spre Cristos

Biserica Catolică parcurge un drum de intensă rugăciune, dialog și comuniune în jurul Capului său văzut, Sfântul Părinte Papa Francisc. La Vatican, în Aula Paul al VI-lea, din 4 până în 29 octombrie 2023 se desfășoară cea de-a XVI-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, cu tema: „Pentru o Biserică sinodală: Comuniune, participare, misiune”.

În octombrie 2021, Sfântul Părinte Francisc iniția pregătirea Sinodului despre sinodalitate – programat în două sesiuni: octombrie 2023 și octombrie 2024 – invitând la un parcurs sinodal prin intermediul căruia toți credincioșii catolici din lume să se regăsească, fără excepție, în marea Familie a Bisericii: laici, persoane consacrate, clerici. Papa adresa întregii Biserici Catolice același îndemn pe care l-a rostit cu ocazia vizitei istorice în România (din 2019): „Să mergem împreună”.

Preafericirea Sa Lucian, Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, în Scrisoarea circulară prin care transmitea credincioșilor din România invitația Pontifului Roman, explica: „Sinodalitatea reprezintă calea prin care Biserica poate fi reînnoită prin acțiunea Spiritului Sfânt, ascultând împreună ceea ce Dumnezeu are de spus poporului său. «Sinod» este un cuvânt vechi şi venerabil în Tradiția creștină, exprimând natura Bisericii ca popor al lui Dumnezeu care merge împreună. Termenul «sinod» înseamnă  «a merge împreună», adică «syn-odòs», unde «syn» e împreună iar «odòs» e cale. Toți suntem chemați în virtutea Botezului nostru să fim participanți activi la viața Bisericii. În parohii, comunități creștine mici, mișcări laicale, comunități călugăreşti și alte forme de comuniune, femei și bărbați, tineri și bătrâni, suntem toți invitați să ne ascultăm unii pe alții pentru a auzi îndemnurile Spiritului Sfânt. În timp ce Sinodul Episcopilor a avut loc până acum ca adunare de episcopi cu și sub autoritatea Papei, Biserica își dă seama tot mai mult că sinodalitatea este calea întregului popor al lui Dumnezeu”. Pentru a fi reprezentat poporul lui Dumnezeu în ansamblul său, una dintre premierele actualei ediții a Sinodului Episcopilor de la Roma constă în faptul că în rândul delegaților sunt incluși credincioși laici, bărbați și femei, ca membri cu drept deplin de vot.

Odată inițiat parcursul sinodal, într-o primă etapă, fiecare dieceză sau eparhie, fiecare comunitate parohială, ordin sau congregație de viață consacrată, fiecare credincios a avut ocazia să se exprime, să-și spună părerea cu privire la bunul mers al Bisericii, să semnaleze probleme, să formuleze speranțe și așteptări. „Consultarea poporului lui Dumnezeu” dorită de Papa s-a realizat prin întocmirea unor sinteze, de către toate Bisericile particulare, ca urmare a consultării credincioșilor lor. A urmat o a doua etapă, cea continentală: în cadrul a șapte adunări continentale – formate din episcopi, preoți, persoane consacrate, laici, precum și câte un responsabil din Secretariatul general al Sinodului – au fost elaborate șapte documente finale. Aceste documente stau la baza Instrumentum Laboris – a documentului de lucru pentru prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor. Prin urmare, Părinții sinodali dezbat în aceste zile la Vatican o sinteză a reflecțiilor, ideilor, propunerilor transmise de pretutindeni. Astfel, „vocea” întregului popor al lui Dumnezeu, la sesiunea în curs a Sinodului, caută modalitatea de a se armoniza cu „vocea” și inspirația Spiritului Sfânt, pentru ca Biserica să urmeze, în realitatea lumii contemporane, calea dorită de Domnul. „Sarcina principală a Sinodului” – a spus Papa la Liturghia de deschidere -, „este să ne reorientăm privirea spre Dumnezeu, să fim o Biserică ce privește cu milostivire spre umanitate (…), pentru a da mărturie despre iubirea infinită a lui Dumnezeu într-un mod mai bun și pentru toată lumea”.

Înainte de deschiderea Sinodului, în seara de 30 septembrie 2023, Sfântul Părinte a prezidat o Veghe ecumenică de rugăciune, în Piața San Pietro din Roma, pentru „a încredința împreună Duhului Sfânt lucrările celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului Bisericii Catolice”. Papa Francisc a chemat, astfel, la un „împreună” mult mai cuprinzător: a invitat toate Bisericile de diferite confesiuni pe „drumul împreună” al Bisericii Catolice. Desfășurată după un program propus de Comunitatea ecumenică din Taizé, sub deviza „Together – Adunarea Poporului lui Dumnezeu”, veghea de rugăciune a reunit reprezentanți ai diferitelor Biserici, între care Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, Primat al Comuniunii Anglicane, precum și mii de creștini de diferite confesiuni. Au luat parte la acest moment simbolic și trei episcopi greco-catolici din România: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București și Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care participă la lucrările Sinodului Episcopilor, ca delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan.

Din România, mai participă la lucrările Adunării sinodale: Înalt Preasfinția Sa Gergely Kovács, Arhiepiscop al Diecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, ca delegat al Conferinței Episcopilor din România, Preasfinția Sa Iosif-Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara, numit membru al Sinodului de către Papa Francisc, precum și Înalt Preasfinția Sa Iosif, Mitropolit ortodox al Europei Occidentale și Meridionale, ca delegat din partea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, prof. Klara Antonia Csiszar, în calitate de expert-facilitator și pr. Liviu Narcis Matieș, asistent în cadrul Secretariatului General al Sinodului.

Dacă pe parcursul procesului sinodal s-a evidențiat că vocile tuturor contează și s-au făcut auzite, în seara de veghe ecumenică, și apoi, după deschiderea lucrărilor Sinodului, Papa Francisc a chemat la tăcere contemplativă, pentru a putea fi primită și înțeleasă voința lui Dumnezeu. A invitat: „să cerem, în rugăciunea comună, să învățăm din nou să facem tăcere pentru a asculta glasul Tatălui, chemarea lui Isus și suspinul Duhului. Să cerem ca Sinodul să fie kairós (momentul oportun) de fraternitate, loc unde Duhul Sfânt să purifice Biserica de bârfe, de ideologii și de polarizări. (…) Să cerem să știm să adorăm uniți și în tăcere, ca și magii, misterul lui Dumnezeu făcut om, fiind siguri că noi, cu cât vom fi mai aproape de Cristos, cu atât vom fi mai uniți între noi. Și așa cum înțelepții din Orient au fost conduși la Betleem de o stea, tot așa lumina cerească să ne conducă la unicul nostru Domn și la unitatea pentru care El s-a rugat. Fraților și surorilor, să pornim la drum împreună, doritori să-L întâlnim, să-L adorăm și să-L vestim, «pentru ca lumea să creadă» (In 17,21)”.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut