A șaptea artă | TIFF FOR UKRAINE

Acces liber, proiecții speciale, muzică și campanii de donații pentru comunitatea ucraineană, la #TIFF2022

În cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) va avea loc TIFF For Ukraine, o inițiativă specială dedicată comunității, dar și cineaștilor ucraineni.

Altfel spus, programul festivalului va include în ediția 2022 filme semnate de regizori ucraineni.

Reflection (2021), în regia lui Valentyn Vasyanovych, ne spune povestea lui Serhiy, un chirurg ucrainean capturat de forțele rusești în zona de conflict din estul țării, unde este expus la toate ororile războiului. Eliberat, el încearcă să își reia viața obișnuită, alături de familie, dar de multe ori acest lucru se dovedește imposibil. Filmul a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de la Veneția în 2021.

O altă proiecție specială va fi Rhino (2021), în regia lui Oleg Sentsov. Filmul urmărește viața unui tânăr delicvent care urcă în ierarhia mafiei ucrainene din anii ’90. Cu un trecut violent, el găsește însă o șansă să se îndrepte. Dar o va face? Rhino a făcut parte din selecția unor festivaluri de film precum Veneția sau Varșovia.

Proiecții de filme cu subtitrări în limba ucraineană vor avea loc și în cadrul secțiunii EducaTIFF, dedicată copiilor și adolescenților. Cetățenii ucraineni vor avea acces gratuit la toate filmele din festival proiectate în Piața Unirii. pe baza actului de identitate,

Alte evenimentele speciale organizate în afara sălii de cinema vor fi concerte susținute de muzicieni ucraineni pe toată durata TIFF 2022, iar una dintre zilele festivalului va fi dedicată mâncării și preparatelor tradiționale.

Cultura a jucat mereu un rol esențial în a deschide noi punți de comunicare, iar TIFF reflectă de ani de zile prezentul, așa cum se întâmplă. Pentru cea de-a 21-a ediție a festivalului am decis să punem în focus nu doar cineaștii ucraineni și vocile lor puternice, dar să transmitem și miilor de refugiați ucraineni o invitație de a lua parte la TIFF. Acesta este răspunsul nostru în fața absurdului care definește orice război, credem mai mult ca oricând în puterea filmului, a culturii și a dialogului de a aduce oamenii împreună”, spune Tudor Giurgiu, Președintele TIFF.

Spectatorii și invitații festivalului vor fi încurajați să susțină industria de film ucraineană printr-o campanie de donații SMS. Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industrie cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam.

Programul complet și detalii despre TIFF For Ukraine vor fi anunțate curând pe paginile oficiale ale Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut