A șaptea artă | R.M.N. în regia lui Cristian Mungiu, la Cannes!

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (17 – 28 mai), România participă cu R.M.N., cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu. Un film despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021- ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din județul Alba, dar și în alte localități din Transilvania, se arată în comunicatul transmis presei.

Mungiu se află acum la cea de-a șasea participare la prestigiosul eveniment din industria cinematografică. Occident (Quinzaine des Réalisateurs, 2002) și Amintiri din Epoca de Aur (Un Certain Regard, 2009) au fost selecționate în secțiuni paralele, în vreme ce în competiția oficială au fost prezentate 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (Palme d’Or, 2007), După Dealuri (Premiile pentru interpretare feminină pentru Cosmina Stratan și Cristina Flutur și Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012) și Bacalaureat (Premiul pentru cea mai bună regie în 2016).

Alături de Cristian Mungiu, prezent în dublă calitate – de regizor și scenarist-, la premiera mondială de la Cannes vor participa și interpreții rolurilor principale: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován și Maria Drăguș, precum și membri ai echipei: directorul de fotografie Tudor Vladimir Panduru (Întregalde, Malmkrog), scenografa Simona Pădurețu (Bacalaureat, Tata mută munții), monteorul Mircea Olteanu (După Dealuri, Bacalaureat) și producătorul Tudor Reu (Hackerville, Tata mută munții), se anunță în comunicat.

Juriul festivalului internațional reunește nouă membri, patru regizori și cinci interpreți. Aceștia vor oferi un total de șapte distincții pentru filmele din competiție: Palme d’Or, Grand Prix, Prix du Jury, Premiile pentru cea mai bună regie, scenariu, interpretare masculină și feminină. Președintele juriului este actorul francez Vincent Lindon.

Premiera mondială a filmului semnat Cristian Mungiu este programată în data de 21 mai de la ora 21:30. Avanpremiera în România va avea loc în 2 iunie la Sala Palatului din București, iar începând din 3 iunie, R.M.N. va rula în cinematografele din țară, în prezența echipei.

R.M.N. este produs de Mobra Films (The Sisters Brothers, La Civil) și coprodus de către Why Not Productions (I, Daniel Blake, Deephan), Wild Bunch International (Titane), France 3 Cinema și Le Pacte (Franța), Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films și Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România și susținut de Eurimages.

Alte două producții românești selectate în competiția de la Cannes sunt lungmetrajul Metronom, regia Alexandru Belc și Potemkinistii, un scurtmetraj satiră, în regia lui Radu Jude.

Les Films de Cannes à Cluj-Napoca!

*17-29 mai*

Pentru că sâptâmâna aceasta se dă startul celei de-a 75-a ediții a Festivalului de la Cannes, Cinema ARTA se asortează momentului și ne propune o serie de 10 filme de autor care au făcut parte din selecția oficială a ultimilor ani în cadrul Festivalului.

Câteva dintre peliculele pe care le putem viziona sunt: marți, 17 mai, ora 19:00 – Dogman / Frizerul de câini (Regia: Matteo Garrone) – Cel mai bun actor și Palm Dog Award, Cannes 2018, Joi, 19 mai, ora 21:00 – Happy as Lazzaro / Fericit ca Lazzaro (Regia: Alice Rohrwacher) – Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cannes 2018, duminică, 22 mai, 20:00 – Le discours / Discursul (Regia: Laurent Tirard) – Selecția oficială, Cannes 2020, miercuri, 25 mai, 19:00 – La Civil (Regia: Teodora Ana Mihai), Prix de l’Audace, Un Certain Regard, Cannes 2021.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.cinema-arta.ro.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut