A început vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare autorizate

Colegiul Farmaciștilor din România anunță, în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, că vaccinarea antigripală se poate efectua acum și în farmaciile comunitare autorizate de Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot.

„Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022. De asemenea, farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere” – precizează, într-un comunicat, Colegiul Farmaciștilor din România.

Același document menționează că, la această dată, vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe (Clujul fiind unul dintre acestea), lista farmaciilor fiind „în continuă completare, pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale și farmaciile își pun la punct logistica necesară, conform reglementărilor în vigoare”.

Conform celor anunțate de Colegiul Farmaciștilor din România, persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași: să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-ul Colegiului și să se programeze telefonic în prealabil; să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală, fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere; să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

„Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare. Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens” – precizează Colegiul Farmaciștilor din România.

Lista completă a farmaciilor în care se vaccinează antigripal poate fi accesată pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România www.colegfarm.ro, precum și pe site-ul www.serviciifarmaceutice.ro. Deocamdată, din județul Cluj pe această listă figurează două farmacii din Florești (SC Ximena Farm și Top Green Pharma), o farmacie Dr Max din Turda, una din Câmpia Turzii și patru din Cluj-Napoca.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut