Elevii Bakery School – locul 1 la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie

„Cei mai buni viitori brutari și cofetari din România”, mai precis 22 de elevi de la 6 licee din țară au participat vineri, 17 februarie, la Cluj-Napoca, la Olimpiada WorldSkills de Cofetărie și Brutărie.

În urma jurizării produselor realizate, elevii Bakery School au fost desemnați câștigătorii locului 1 la ambele specializări. Echipa Bakery School formată din Cătălina Neagu și Corina Stoican (clasa a XI-a) a luat locul 1 la specializarea Cofetărie, iar locul 2 a fost câștigat tot de elevi ai Bakery School, cu echipa formată din Andreea Rusu și Georgiana Burlan (clasa a X-a). Locul 1 la specializarea Brutărie a fost câștigat de echipa Bakery School formată din Mihai Stoica și Ioana Niță (clasa a X-a) și tot la Brutărie, Bakery School a obținut și locul 3, cu echipa formată din Andrei Filiaș și Gabriel Mihai (clasa a X-a).

Liceele participante au fost: Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtășești – Dâmbovița; Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Iași; Liceul Tehnologic Nr. 1, Cluj-Napoca; Școala Specială Profesională Samus, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, Cluj-Napoca; Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu”, Turda. Bakery School a fost reprezentată de două echipe de câte doi copii pentru fiecare specializare.

Echipele câștigătoare vor beneficia de stagii de pregătire intensivă în străinătate, alături de experți de talie internațională în Belgia, pentru o săptămână, și vor reprezenta România la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills 2023 care va avea loc în perioada 5 – 9 septembrie 2023 în Gdansk, Polonia.

Toți participanții au primit o trusă profesionistă cu ustensile de bază pentru meseria pe care și-au ales-o.

***

Olimpiada, derulată după formatul WorldSkills și recunoscută de Ministerul Educației din România, a fost găzduită de Bakery School România (singura școală în sistem dual din România dedicată industriei brutăriei și patiseriei), alături de Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase”, Tărtășești – Dâmbovița și Liceul Tehnologic Nr. 1, Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Competiția a început la ora 8:30, cu proba pentru Cofetărie-Patiserie, care a durat patru ore și la care elevii participanți au avut de realizat un tort aniversar și 8 monoporții, cu tematici diferite, la alegere. Cătălina Neagu, Corina Stoican, Andreea Rusu și Georgiana Burlan, elevele Bakery School, au ales temele Majorat și Valentine’s Day pentru tort și monoporții.

Au fost patru ore pline de emoție, după cum aveau să ne declare participanții, la final: „Concursul ca atare nu a fost greu. Au fost, însă, emoții, spre final, nu foarte mari, legate de timp. Dar, ne-am încadrat” (Cătălina Neagu, Bakery School); „La început nu am avut emoții, dar pe parcurs, cu scurgerea timpului, am avut foarte mari emoții pentru că mă temeam că nu voi termina tortul la timp” (Andreea Rusu, Bakery School); „Pentru mine, concursul acesta a însemnat o experiență frumoasă și un loc în care am putut învăța lucruri noi și care mi-a dat ocazia să văd cât de mult pot, să mă testez. A fost primul astfel de concurs la care am participat. Emoții am avut legat de timp, dar m-am încadrat (Simion Darius Cătălin Todea, Colegiul Tehnic Raluca Ripan); „Concursul acesta a fost un lucru minunat, o experiență frumoasă. Cel mai greu a fost să decorăm tortul, deoarece crema era foarte moale. Emoții am avut doar legate de timp (Georgiana Valentina Bogdan, Liceul Tehnologic Nr. 1).

La specializarea Brutărie, proba a început la ora 13:30, a durat tot patru ore și a constat în realizarea unui colac de sărbătoare, pâine împletită în 3 și 4 fitile și cornuri bicolore cu umplutură. Elevii care au reprezentat Bakery School pentru această specializare sunt: Mihai Stoica, Ioana Niță, Andrei Filiaș, Gabriel Mihai.

Juriul a fost format din doi experți belgieni și doi specialiști locali pentru fiecare specializare. Aceștia au notat acuratețea rețetei, respectarea timpului, și nu în ultimul rând, gustul. Nu s-a evaluat doar produsul finit, ci și etapele intermediare de realizare, inclusiv atitudinea profesională, felul în care sunt respectate criteriile de igienă, de protecția muncii ș.a.m.d.

„În urma acestei competiții naționale vom forma lotul național al României de cofetari-patiseri și de brutari, care vor beneficia de pregătire intensivă, astfel încât să poată reprezenta România la olimpiadele europene și internaționale. Cei mai buni participanți la competiție primesc oportunitatea de a continua formarea profesională la un centru de pregătire internațional, timp de o săptămână, la care vor participa, evident, și experții români, pentru că noi, la Fundația WorldSkills România, credem că în egală măsură este importantă și formarea profesorilor de specialitate, care au impact asupra multor generații de elevi. Odată ce formezi un profesor foarte bine, te asiguri că următoarele generații de elevi pe care el le formează sunt bine formate. În egală măsură investim și în pregătirea elevilor și suntem bucuroși să lucrăm cu Puratos și cu Bakery School, pentru că investesc în învățământul dual în aceste domenii, au deschis două licee partenere din Tărtășești Dâmbovița și din Cluj-Napoca, au deschis clase de învățământ dual, unde elevii sunt pregătiți inclusiv în centre de formare Puratos” – a declarat Victor Dumitrache, de la Fundația WorldSkills.

Bakery School România este singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de cofetărie, patiserie și brutărie. În septembrie 2022, Bakery School a deschis a doua școală la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Nr. 1. La Bakery School învață 61 de elevi, din care 50 din cadrul Liceului Tehnologic „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Cluj-Napoca. În 2020, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi.

„Am înființat această școală în 2020, în plină pandemie, pentru a ajuta industria cu forță de muncă calificată, dar și pentru a da o șansă copiilor din comunități defavorizate să aibă o meserie, un viitor. Mare parte dintre elevii noștri vin din medii vulnerabile, din familii monoparentale și cu posibilități foarte limitate. Felul în care au evoluat în cei 3 ani de liceu este impresionant și suntem mândri de ei. Rezultatele lor la această competiție sunt o garanție că vor avea un viitor frumos în specializarea pe care și-au ales-o”, a declarat Gabriela Bereș, country manager pentru Europa Centrală și de Est, Puratos.

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, prin: promovarea excelenței în domeniul profesional; oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale; facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificație, patiserie și ciocolaterie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut