Zeci de instituții își deschid la unison porțile, de Noaptea Muzeelor ediția a XIX-a

Ediția a 19-a a evenimentului devenit extrem de popular, Noaptea Muzeelor, aduce și la Cluj-Napoca numeroase oportunități de a intra în contact cu exponate valoroase și chiar mai puțin cunoscute. În ediția de astăzi a cotidianului Făclia vă prezentăm oferta culturală a diferitelor instituții din județ cu ocazia acestei manifestări.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

*18.00 – 00.00

Expoziția foto-documentară ,,Redutele culturale din Transilvania și Banat” își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”. Alte expoziții pe care le vom putea vizita sunt ,,Un univers de basm în miniaturi” , artist expozant Éva Áment și ,,Foc de soare” – cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de artistul Claudiu Presecan.   

Spectacolul de teatru ,,Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar ce reunește filmul, teatrul și fotografia și va fi susținut sâmbătă, 13 mai a.c., începând cu ora 19.00, de Teatrul German de Stat Timișoara, regia fiind semnată de Carmen Lidia Vidu.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

*18.00 – 00.00

Pe lângă Expoziția permanentă – Galeria Națională, care se desfășoară de-a lungul a 15 săli, și unde pot fi văzute 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului, vizitatorii vor putea lua parte la încă cinci expoziții. Expoziția de pictură ,,Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos” – ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz; Expoziția ,,Realitatea oglindită” – care reunește lucrări ale artistei Székely Annamária; Expoziția de grup ,,În Mormânt, Viață” – propune o meditație asupra vulnerabilității și efemerului vieții, precum și a posibilității omului de a-și depăși statutul de ființă creată, pentru a participa la viața Creatorului său; Expoziția de grup ,,Ecouri din sacralitate” – prezintă diversele ipostaze ale sacralității, sub forma unor lucrări care oferă publicului o incursiune aparte într-o lume a spiritualului și a credinței; Expoziția de grup ,,Put it in other words. Lost in translation” – își propune reconsiderarea parcursului muzeal ca experiență artistică.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

*19.00 – 00.00

Expoziții ce pot fi vizitate Istoriile Clujului, etajul 1; ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic, etajul 1; In memoriam Constantin Daicoviciu, etajul 1 (expoziția se poate vizita gratuit doar după recital); Incursiuni dacice în spațiul virtual, etajul 2; Grecii de peste mări. Vase cu figure roșii din Etruria și Magna Grecia, etajul 2.

Eveniment special la MNIT: High Clasic Rooms. Saloane Muzicale de Muzeu, episodul 5: in memoriam Constantin Daicoviciu

ora 18.00, intrare pe bază de bilet

𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗽𝗿𝗲𝘁𝗲𝗮𝘇ă: 𝗖𝘃𝗮𝗿𝘁𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗔𝗿𝗰𝗮𝗱𝗶𝗮 ș𝗶 𝘀𝗼𝗽𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗠𝗶𝗵𝗮𝗲𝗹𝗮 𝗠𝗮𝘅𝗶𝗺

În 2023, se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Constantin Daicoviciu și 50 de ani de la moartea sa. Cu această ocazie, în cadrul Nopții Muzeelor 2023 la MNIT, vă invităm în ”salonul” celui care a avut o contribuție majoră la ceea ce este Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

O mini-expoziție de obiecte care au aparținut lui Constantin Daicoviciu, însoțită de o serie de proiecții cu fotografii reprezentând scene din viața sa personală și profesională, amintiri învăluite în muzica desăvârșită a Cvartetului Arcadia.

Muzeul Mitropoliei Clujului

*14:00 – 00:00

Muzeul Mitropoliei Clujului participă la Noaptea Muzeelor cu numeroase surprize pentru public. Programul de funcționare a Muzeului va fi unul special, vizitarea putându-se face în intervalul orar 14:00 – 24:00, pe tot parcursul evenimentului accesul tuturor vizitatorilor fiind GRATUIT.

Evenimentul central al serii va fi reprezentat de lansarea volumului „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii. Grigore Leșe în dialog cu Răzvan Bucuroiu”, apărut la Editura Lumea Credinței, și recitalul susținut de maestrul Grigore Leșe. Alături de reputatul artist și om de cultură, vizitatorii se vor bucura de prezența și de cuvintele Înaltpreasfințitului arhiepiscop și mitropolit Andrei și ale teologului, scriitorului și editorului Răzvan Bucuroiu. Ora începerii evenimentului va fi 19:20.

Acestui eveniment special i se adaugă și posibilitatea vizitării expoziției permanente „Tezaur de Artă Sacră și carte veche românească” – o deosebit de valoroasă și importantă colecție de icoane pe lemn și sticlă, încadrate cronologic între secolele al XV-lea și al XIX-lea, obiecte de cult, tablouri, portrete, veșminte și obiecte ale foștilor ierarhi ai Eparhiei Clujului, antimise etc. O componentă importantă o reprezintă și colecția de carte veche românească, aceasta cuprinzând manuscrise și cărți vechi bisericești datând din intervalul anilor 1500-1870.

În cadrul Muzeului Mitropoliei Clujului se află și Necropola ierarhilor, aici dormindu-și somnul de veci Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu, Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul Vasile Flueraș

M.T.

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea

Instituția clujeană este și în acest an, parte a  acestui mare eveniment așteptându-și publicul cu o serie de evenimente special dedicate acestei ocazii. Programul va debuta, la ora 16.30, cu oficierea unui parastas cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga. Acesta este organizat în colaborare cu Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” și va avea loc la ,,Mausoleul Iubirii”. De asemenea, pe lângă expozițiile permanente, vizitatorii muzeului vor putea admira următoarele expoziții temporare: Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga ,,Eu sunt o lacrimă târzie…”; Expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”; Expoziția de documente, fotografie și artă plastică ,,Octavian Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”; Expoziția inedită de documente și carte ,,Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”.

Participanții la eveniment se vor bucura și de câteva momente lirice de excepție, prezentate de către membrii Cenaclului literar – artistic ,,Sublim” și ai Cenaclului literar – artistic al cadrelor didactice ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și de câteva momente artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Augustin Bena” Cluj-Napoca și ai Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” Ciucea.

Tema din acest an a ,,Nopţii Muzeelor” de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea va fi ,,Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”, iar acţiunea care va debuta la ora 17.00 va cuprinde două discursuri: ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre” și ,,Relația de prietenie dintre Octavian Goga și Familia Regală”, alocuțiune susținută de către cunoscutul jurnalist Claudiu Pădurean, membru ANRM (Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei).

Casino Centrul de Cultură Urbană

*18.00 – 00.00

Indoor: ExpoTech @ UTCN – o incursiune în universul inovației

Outdoor: Cărți poștale gratuite prin Poșta Română, În căutarea marilor maeștri – expune Claudiu Guraliuc

Turnul Croitorilor

*18.00 – 00.00

Expoziții: Orașul și Academia – expoziție foto-documentară; Synthetic Synthesis, expoziție de artă contemporană Alpar Doczy Mihaszna; The Breating Window, expoziție -instalație Mira Marincaș; Expoziția inaugurală a Muzeului Cinematografiei din Transilvania; Turnul Croitorilor de-a lungul timpului.

Turnul Pompierilor

*18.00 – 00.00

Expoziție interactivă outdoor cu ISU Cluj

Institutul Francez – Galeria La Cave

*18.00 – 00.00

Expoziția Sub Vitrum

Muzeul Apei ,,Leonida Truță”

*18.00 – 00.00

Muzeul Apei se va alătura demersurilor prin care este marcată Noaptea Muzeelor și își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume. Pentru pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, Compania de Apă Someș SA pune la dispoziție un microbuz care va asigura transportul către Muzeul Apei din oră în oră, doritorii urmând să fie preluați din Piața Lucian Blaga (din fața Casei de Cultură a Studenților ,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca).

Muzeul Alexandru Duma

*18:00-00:00

Expoziție: „Primul Război Mondial prin ochii artistului Alexandru Duma”

Evenimente: Atelier de cărți poștale, O vară la Atelierul de gândire critică

Muzeul de Istorie a Universității

*18:00-00:00

Expoziții temporare: „De la print la digital – o incursiune în presa studențească clujeană (secolele XIX-XXI)”- str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, parter, în intervalul 18 – 21 și „Orașul și Academia” – Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, str. Baba Novac nr. 2, între orele 18 – 24.

Muzeul de Mineralogie

*18:00-00:00

(Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, parter, str. M. Kogălniceanu nr. 1. Accesul se face din str. I.C. Brătianu.)

Expoziții temporare: „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj”, „Calcit. Calcar. Marmură”

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie

*18:00-00:00

(Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter. Accesul se face din curtea interioară, prin Str. I.C. Brătianu.)

Expoziția temporară „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj”

Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei

*18:00-00:00

str. Croitorilor nr. 13

Eveniment: „Experiența Holocaustului în nordul Transilvaniei”

Vizitatorii vor avea acces gratuit la colecțiile și expozițiile muzeului și vor primi informații și răspunsuri la întrebări din partea personalului muzeului, în ceea ce privește istoria, cultura și Holocaustul evreilor din această zonă.

Muzeul Memorial David Prodan

*17:00-21:00

str. Academician David Prodan nr. 1, ap. 7

Expoziție temporară: „Istorie și bandă desenată: Românii și comoara lui Decebal”

Profesorul Gabriel Rusu expune în premieră povestirea grafică „Românii și comoara lui Decebal”, aflată la intersecția ficțiunii cu istoria. Subiectul narațiunii exploatează un filon documentar care se regăsește în scrierile lui Dio Cassius sau Gheorghe Șincai, interpretat într-un mod inedit atât din punct de vedere narativ, cât și vizual.

Muzeul Zoologic

*18:00-00:00

str. Clinicilor nr. 5-7

Eveniment: „Curiozități din expoziția permanentă a Muzeului Zoologic – UBB”

Vivariul

*18:00-00:00

str. Clinicilor 5-7

Eveniment: „Selecția artificială în teraristică – variații cromatice la șarpele de porumb”

Sala Liviu Vlad

*18:00-00:00

Expoziție temporară: „Întoarcere în neant: 10 lagăre și ghetouri din nordul Transilvaniei”

Evenimente: „Veneția în linii și culori”, Atelier de acuarelă – organizat la Sala Liviu Vlad, Calea Moților nr. 11, etaj 5, sala 509 și UBB ArtHall, Calea Moților nr. 11, etaj 3, sala 300.

Galeria Paul Sima

*18:00-00:00

str. Emmanuel de Martonne nr. 1.

Expoziție temporară: „ARTMiND 2”

Muzeul Militar Mareșal Constantin Prezan, Filială Cluj-Napoca a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I

sediul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1-3

Eveniment: Noapte Militară la Muzeul Național Militar

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj

*09.00 – 00.00

Turiștii și publicul interesat vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la evenimentul Noaptea Muzeelor. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut