Vernisajul Music Gallery, o deschidere „cu fast”

Sâmbătă, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și-a deschis larg porțile pentru un eveniment inedit: deschiderea expoziției Music Gallery, participanții bucurându-se de o experiență memorabilă în compania muzicii jazz.

Un gen muzical cu o poveste aparte, scrisă de-a lungul a două secole și mai bine, o poveste în care improvizația artistică este la ea acasă. Cei prezenți, nu puțini la număr, au fost extrem de curioși să testeze echipamentele puse la dispoziție, mă refer aici la viniluri, căști, chiar și instrumente muzicale dintre cele mai variate (chitare, tobe, pianine), un plus evident fiind reprezentat de calitatea aparaturii expuse. De mare efect și așa-numitul ”insta corner” (un set-up muzical amenajat într-una din sălile muzeului) dar și listening bar-ul, altfel spus, barul de audiție (o cameră antifonată, unde sunetul este optimizat pentru a putea fi auzite detalii ce altfel nu ar putea fi percepute într-un local obișnuit). M-am bucurat de un răgaz de calitate ascultând câteva fragmente de jazz la barul amenajat cu toată fidelitatea reprezentării de către organizatorii expoziției.

O simplă vizită e de ajuns pentru a observa că Music Gallery, o inițiativă a Asociației Fapte, oferă, dincolo de jazz, un prilej numai bun de socializare, o dovedesc cei care i-au trecut pragul, țin să precizez, public din toate categoriile de vârstă. Așadar, revin la vorba interpretului Ola Onabulé, care spunea că „Există atâtea arome în jazz, încât sigur se va găsi una pe gustul tău!”

Foarte important, expoziția este o invitație de a ne imersa nu doar în istoria și specificul acestui gen muzical, ci ne oferă o privire detaliată asupra unui context mai larg, ce include particularități despre gastronomia epocii (1920-1930 a fost supranumit „Deceniul țipător al gastronomiei”), stil de viață, dans, gusturi în general.

Vernisajul și, implicit, prima zi în care Galeria de muzică a putut fi vizitată au atras un public numeros și datorită deschiderii „cu fast”, așa cum anunțau organizatorii în conferința de presă, e vorba de concertul găzduit în curtea Muzeului, susținut de trupa 7th Sense. Mă întorc la echipa de proiect, tineri amabili, dedicați, încrezători în ceea ce fac, primitori și bine informați, gata să ofere detalii și asistență în utilizarea echipamentelor din expoziție.

Va dura o lună, o lună în care oricine dorește poate regăsi un colț autentic de jazz la Cluj-Napoca, invitația este lansată, motive sunt suficiente…

Iulia GHIDIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut