Primar condamnat definitiv, validat de instanță să preia un nou mandat

Social democratul Viorel Matiș a fost validat în funcția de primar al comunei Beliș printr-o sentință pronunțată, joi, 15 octombrie de Judecătoria Huedin. Sentința este executorie, Matiș putând prelua noul mandat de primar.

Social democratul a câștigat alegerile din 27 septembrie pentru funcția de primar al comunei Beliș, fiind votat de 398 de locuitori ai comunei. Contracandidatul său, liberalul Claudiu Bleonț a obținut doar 154 de voturi.

Curtea de Apel Cluj a menținut în 21 septembrie sentința Tribunalului Cluj prin care Viorel Matiș a fost condamnat pentru dare de mită. Sentința este definitivă și executorie, ceea ce ar fi trebuit să atragă pierderea mandatului de primar.

Primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, a fost condamnat, la începutul lunii aprilie, de Tribunalul Cluj la un an și patru luni de închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat pentru dare de mită.

Prin aceeași hotărâre, primarul Viorel Matiș mai este obligat să presteze timp de 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Huedin sau la Primăria comunei Mănăstireni.

Primarul Viorel Matiş a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru dare de mită. Din cercetări a rezultat faptul că acesta a înmânat, în perioada noiembrie 2017 – martie 2018, suma de 1000 de lei şi 200 de euro unei persoane care se pretindea a fi ziarist pentru ca acesta să nu publice articole defăimătoare la adresa sa. Persoana căreia i-ar fi dat banii primarul din Beliș deține un blog, însă nu face parte din nicio organizație profesională a jurnaliștilor.

Edilul a contestat cu apel hotărârea Tribunalului Cluj , însă instanța de apel a respins acțiunea. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpatul M.V. – împotriva sentinţei penale nr. 114 din 9 aprilie 2020 a Tribunalului Cluj”, a transmis Curtea de Apel Cluj.

Potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate. Prin urmare, prefectul județului Cluj trebuia să emită, după pronunțarea sentinței, ordinul prin care se constată încetarea lui Viorel Matiș a mandatului de primar al comunei Beliș pe care l-a preluat în 2016.
Acum, odată cu validarea noului mandat, spune specialiștii în drept administrativ, Viorel Matiș are șanse să rămână în funcție patru ani.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut