1924: Războiul care a ținut trei zile

Marți, în data de 5 septembrie, a avut loc lansarea noului roman istoric al lui Andrei Țigănaș, Războiul care a ținut trei zile, care spune povestea unui basarabean pe nume Iustin Batisceff și întâlnirea sa cu ideile bolșevice. Prin această poveste ficțională individuală a lui Iustin, autorul prezintă, de fapt, un eveniment care a avut loc cu adevărat în 1924, răscoala de la Tatar Bunar, o revoltă orchestrată cu pricepere de agenții ruși, susținută în propaganda sovietică a vremii de către personalități precum Henri Barbusse, Romain Rolland sau Albert Einstein.

Lansarea volumului a avut loc la Facultatea de Studii Europene, unde sala Jean Monnet s-a umplut de pasionați de literatură și istorie. Invitații care au luat cuvântul au adus perspective diferite: profesorul Ioan Bolovan și Ovidiu Pecican au discutat dintr-o perspectivă istorică, iar Radu Țuculescu din cea a scriitorului de literatură. Daniel Zărnescu, fondatorul editurii StoryCraft, și editoarea Roxana Popa au oferit detalii tehnice despre scrierea cărții. Alina Vigoniuc, jurnalistă și prezentatoare de emisiuni la Radio Cluj, a moderat evenimentul, adresând întrebări captivante invitaților și desigur, autorului, Andrei Țigănaș.

Moderatoarea însăși a catalogat cartea ca fiind la granița dintre ficțiune și istorie, explorând un eveniment major de importanță națională printr-o perspectivă individuală. Daniel Zărnescu a explicat că și el și autorul și-au dorit ca acest eveniment să fie adus în sfera ficțiunii ușor de citit, asemenea unui film. Roxana Popa a detaliat procesul de creare a unui roman, evidențiind cele trei niveluri importante care trebuie parcurse: structurarea, execuția scenelor și abia apoi, îndreptarea atenției spre detaliile stilistice, autorul fiind ghidat prin acești pași de către editor.

Scriitorul Radu Țuculescu a vorbit despre carte făcând trimitere la muzică. A evidențiat, astfel, că aceasta urmărește o singură tonalitate de la început până la sfârșit și are un stil diferit față de primul volum al autorului. El speră ca a treia carte să combine aceste tonalități, majore și minore, într-un mod care să reflecte și lumina și umbrele vieții.

Profesorul Ioan Bolovan și Ovidiu Pecican au prezentat contextul istoric al răscoalei de la Tatar Bunar, iar Ioan Bolovan a menționat că Congresul Național al Istoricilor Români din 2024 va fi organizat la Chișinău și va comemora 100 de ani de la acest eveniment. Ovidiu Pecican a explicat că și-ar fi dorit ca tema iubirii să fie mai accentuată în carte, căci viața fără romantism nu e la fel de interesantă.

 

Discuție cu Andrei Țigănaș

Ce ne puteți spune despre noul volum și care este povestea cărții?

„Războiul care a ținut trei zile este un thriller istoric, un roman bazat pe fapte istorice adevărate. Faptul istoric este răscoala care a avut loc cu aproape 100 de ani în urmă, în satul Tatar Bunar, de peste Prut. Acesta este un eveniment foarte important, dar despre care s-a scris puțin. Este de fapt, prima tentativă a intrării comunismului în țară. A fost o răscoală artificială, programată de mișcarea bolșevică, care avea ca scop ruperea Basarabiei de România. Cartea este o poveste, se croiește pe unul dintre personajele implicate în răscoală, un lemnar, cu numele de Iustin Batisceff, este povestea lui, suferința lui. Cartea are accente thriller, accente cinematografice puternice, căci am gândit-o ca și cum ar fi un film. Asta spun tuturor cititorilor noștri, să-și imagineze că urmăresc o peliculă, doar că au o carte în mână.”

Am înțeles că și originile dumneavoastră basarabene v-au influențat în alegerea subiectului.

„Da, într-adevăr, bunicul meu de mamă s-a născut în 1930 în satul Tatar Bunar și s-a refugiat în Ardeal. Îi dedic lui această carte. Am cunoscut doar frânturi legate de acest eveniment de când eram copil, dar a fost nevoie de o documentare serioasă. Aici îi sunt recunoscător Institutului de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române, care mi-a pus la dispoziție materiale bibliografice. Îi sunt recunoscător și profesorului Veaceslav Stavila de la Universitatea de Stat din Moldova, care mi-a oferit o lungă sesiune de consultanță, dumnealui având un doctorat în domeniu. El mi-a dat un pic mai multă claritate legat de ce s-a întâmplat acolo, pentru că într-o ficțiune istorică întâi e bine să cunoști realitatea pentru ca apoi să-ți imaginezi povestea. Cartea este o poveste, dar îmi doresc și să aibă ceva educativ în ea, cititorul să înțeleagă că acel eveniment din istoria noastră este important. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu e decât o repetiție a practicilor de atunci. Istoria se repetă.”

Ați început scrierea cărții înainte de izbucnirea conflictului dintre Ucraina și Rusia?

„Da, a fost înainte. Eram în plin lucru la manuscris când a început războiul din Ucraina. Nu a influențat cu nimic scrierea cărții.”

Cât timp a durat întregul proces de scriere și publicare a cărții?

„Scrierea efectivă nu a durat mult, circa 3 luni. În schimb, revizuirea și stilizarea au durat aproape un an. Am avut o colaborare foarte bună cu editura Storycraft, care m-a ajutat nu doar să lansez această carte, ci m-a asistat încă din faza de idee, până acum. Editura Storycraft are editori profesioniști, care m-au ajutat să modelez scriitura în așa fel încât orice să o poată citi.”

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut