163 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcați la Cluj-Napoca

Astăzi, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din municipiul Cluj-Napoca, a avut loc un eveniment comemorativ cu ocazia aniversării a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. La ceremonie au participat oficialități și reprezentanți ai Prefecturii Cluj, ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca, ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”., dar și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și ai cultului greco-catolic.

Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă, ce a atras atenția că actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost rodul eforturilor neobosite ale elitei politice a vremii care s-a bucurat de înțelegerea pe care românii din Moldova și Țara Românească au arătat-o nevoii de modernizare. „Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moștenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui țel național, acela de a-i aduce împreună pe români. Ocaua lui Cuza intrată în legendă este și astăzi simbol al egalității și al dreptății, amintind totodată de rolul pe care statul trebuie să și-l asume pentru a-i apăra pe cei slabi în fața abuzurilor”, a transmis premierul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că alături de Războiul de Independență din 1877 și de Marea Unire din 1918, momentul Micii Uniri de la 1859 a devenit fără doar și poate unul dintre cele mai importante momente din istoria poporului român.

„Statul națiune a măturat din drum orașe, sate, sisteme feudale a eliminat chiar și imperii. Practic, la începutul secolului 20 statul națiune era forma predominantă de organizare. Națiunea română a înțeles vremurile pe care le avea și nu avea decât o singură șansă, să se constituie ca națiune română. Pentru asta nu trebuie să uităm eforturile extraordinare pe care românii din Transilvania le-au făcut în perioada Imperiului Austro-ungar, când politica majoră a statului de atunci de a integra în națiunea maghiară toate etniile care existau în Imperiul Austroungar și de a constitui o singură națiune nu a dat roade, pentru că era contrară mersului istoriei.

(– )Era clar că acel nucleu de la care se putea constitui națiunea română era Țara Românească. De ce? Pentru că în Țara Românească, și stăpânii și cei care erau stăoâniți erau tot români. Românii au înțeles că în jurul Țării Românești trebuia să se creeze acel nucleu la care să adere întraga națiune română”, a declarat Emil Boc.

Primarul a mai subliniat că unirea a fost realizată de națiunea română și că nu este de acord cu acele voci care susțin că Unirea de la 1859 a fost produsul conjuncturii internaționale și că românii nu au avut niciun merit. „Ceea ce s-a întâmplat în 1859 a fost pe de o parte, rezultatul extraordinar al lucrării națiunii române asupra noastră. Românii au știut la acel moment să respecte decizia marilor puteri. Fără elite, fără popor, fără Moș Ion Roată, fără națiunea română, această unire nu ar fi fost posibilă. Lecția pe care trebuie să o învățăm cu toții este că doar unirea face putere, că doar uniți suntem puternici și recunoscuți în lume”, a mai spus Emil Boc.

Anca M. Colibășanu

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut