1 octombrie – Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice. ”Are pensionarul român motive sufletești de sărbătoare?”

După cum se cunoaște data de 1 octombrie a fiecărui an a fost decretată de către Organizația Națiunilor Unite drept ziua în care guvernele statelor membre sunt chemate să aducă respectul persoanelor vârstnice, pensionarilor,  pentru întreaga activitate și contribuție în folosul societății în perioada activă a vieții – categorie socială de a cărei înțelepciune, umanitate și echilibru societatea are nevoie mai mult ca oricând.

Asociația pensionarilor din Cluj-Napoca, ca toate asociațiile județene din țară,  și-a asumat acest eveniment internațional ca pe un fapt de conștiință publică, de respect, stimă și apreciere pentru cei care, în calitatea lor de cetățeni, părinți și bunici au depus și depun un efort constant pentru binele țării.

Rezoluția Organizației Națiunilor Unite privind acest eveniment datează din anul 1991. Așadar, putem afirma că întreaga perioadă de după 1989, caracterizată prin mutații politice, economice și sociale, intense și dramatice pentru societatea românească, s-a situat sub ideea generică lansată de cel mai prestigios for internațional pentru grija și prețuirea națiunilor țărilor și guvernelor față de cei care, prin efortul și viața lor au adus istoria până în prezentul cotidian.

Iată de ce, raliindu-ne stării sufletești specifice unei sărbători unanim recunoscute și desfășurate ca atare ne punem întrebările: are pensionarul român motive sufletești de sărbătoare?;  viața lui zilnică este de natură să genereze idei și stări emoționale în care să-și regăsească stima, respectul și prețuirea pentru faptele sale puse la temelia țării, societății și familiei?

Pe parcursul ultimelor trei decenii, fără doar și poate, au fost adoptate unele măsuri economice, organizatorice și sociale care au structurat și dinamizat formele prin cate toate categoriile de pensionari să poată participa activ la viața socială.

Dar dincolo de aceste realizări pensionarii români au avut și au continuu de suportat efectele unei politici de marginalizare socială, în egală măsură nedreaptă pentru ei și păgubitoare pentru țară, experiența lor plurivalentă ajungând un patrimoniu de valori risipite.

În același timp în mentalitatea multora dintre politicienii noștri se manifestă dorința cinică  de a transforma categoria pensionarilor într-o masă de manevră electorală,  într-o cantitate de voturi disputată între partidele politice.

Nu este mai puțin adevărat că nu doar politicienii români poartă în public masca ipocriziei atunci când rostesc fraze pompoase dar goale de conținut în privința tratamentelor  la care sunt supuse generațiile vârstnice. Inclusiv la nivelul parlamentului european încearcă să se facă auzite aprecieri potrivit cărora pensionarii constituie o povară tot mai grea pe umerii societății active,  o dificultate pentru viitorul imediat și de perspectivă. În fapt asistăm la situarea socială a pensionarilor  din subiect în obiect al istoriei – greșeală gravă și impardonabilă.

Evocând aceste fenomene,  acum și aici,  în preajma sărbătorii dedicată nouă, o facem nu cu gândul de a ne lăsa abandonați stării de fapt, ci de ideea de a continua lupta pentru apărarea demnității noastre la altitudinea vieții  pe care am trăit-o.

 

Președintele Asociației Județene a Pensionarilor

Jurist IOAN CONSTANTINESCU

 

 

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut