Zonă turistică şi de agrement, la standarde europene, în comuna Chinteni

– O comună clujeană o ia înaintea municipiului Cluj-Napoca –

Comuna Chinteni, aflată la doar zece kilometri de Cluj-Napoca, va avea o zonă turistică şi de agrement unică în Transilvania şi, poate, chiar, în ţară. Acest lucru va fi posibil datorită a două proiecte ale primăriei Chinteni, depuse la Ministerul Turismului şi aprobate.

Potrivit primarului Lucia Suciu, valoarea investiţiilor se ridică la peste 20 de milioane de euro, acestea fiind incluse pe lista de finanţare a Executivului. Suprafaţa pe care se va afla zona de agrement din Chinteni se întinde pe 6,6 hectare şi include un aquaparc şi amenajarea lacului Chinteni.

Primarul comunei, Lucia Suciu, precizează că studiile de fezabilitate au fost începute în urmă cu doi ani, iar în ianuarie au fost depuse la Ministerul Turismului. „În urmă cu doi ani de zile am început să muncim la aceste studii de fezabilitate în ceea ce priveşte crearea unui aquaparc pe o suprafaţă de 6,6 hectare şi amenajarea lacului Chinteni. În momentul în care au fost finalizate, le-am depus la Ministerul Turismului, care le-a aprobat”, arată primăriţa din Chinteni. Potrivit acesteia, investiţia totală, finaţată de Guvern, depăşeşte 20 de milioane de euro – valoarea aquaparcului fiind estimată la 16,5 milioane de euro, iar amenajarea lacului şi a proximităţii sale, la 2 milioane de euro.

„Aquaparcul este foarte bine structurat. Le-am cerut proiectanţilor să prevadă o zonă pentru parcări, respectiv au fost prevăzute peste 1.000 de locuri de parcare. Parcul în sine se va construi într-o zonă de pantă. La bază avem zona pentru cei de vârste mici, pe urmă venim pentru persoanele de vârsta mea care nu mai au adrenalină la maxim, iar în partea de sus este doar pentru acei tineri care doresc să utilizeze toboganele care vor fi la peste 20 de metri înălţime. Pe lângă aquaparc, amenajăm lacul. Pe lacul Chinteni se va putea pescui, vor fi hidrobiciclete, trasee amenajate prin pădure şi multe alte activităţi. Va fi ceva european, cu adevărat. Va fi ceva unic în judeţ şi nu numai, eu zic că şi în Transilvania. De asemenea, în incintă vor exista şi locuri de cazare şi un centru SPA care să deservească şi în sezonul rece”, subliniază Lucia Suciu.

Potrivit primăriţei din Chinteni, licitaţia pentru cele două investiţii se va face în cursul anului viitor, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de doi ani. „Deşi suma prevăzută în studiile de fezabilitate pentru aquaparc şi amenajarea lacului se ridică la 20 de milioane de euro, cu siguranţă, când vom avea licitaţiile publice încheiate, suma va fi mai mică. Partea financiară va fi alocată de la începutul anului viitor”, spune Lucia Suciu. Aceasta consideră că zona de agrement pregătită în cadrul celor două proiecte din Chinteni va favoriza dezvoltarea turismului şi, respectiv, întreaga zonă. „Aşteptăm turişti din tot judeţul, din ţară şi chiar din străinătate. Sper că şi localnicii – mulţi tineri -, care, deja s-au mutat aici, vor aprecia iniţiativa. De altfel, în municipiu nu există încă ceva similar cu ceea ce vom realiza noi, la Chinteni. Proiectul, ceva nemaivăzut, reprezintă alternativa la ceea ce primăria Cluj-Napoca a tot promis, dar nu a transpus în realitate”, conchide Lucia Suciu.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie