Tabere de folclor la Răscruci

Locuitorii din Răscruci, comuna Bonţida, s-au obişnuit ca în fiecare vară străzile satului să fie mai aglomerate, pline de copii și tineri, oaspeţii tradiţionalelor tabere de instrumente muzicale şi dansuri populare organizate de Fundaţia Culturală „Kallós Zoltán” din localitate. Aşa se întâmplă şi în această periodă.

A doua serie a taberei de folclor a avut loc în perioada  30 iunie – 7 iulie, participanți fiind 150 de tineri dornici de a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice şi practice din domeniul  folclorului. În prima serie au fost prezenţi  copii între  vârsta de  7-11 ani. La a treia serie, care începe în 21 iulie, vor fi prezenţi  familiştii, iar la ultima serie, din 11-18 august, vor participa tineri de peste 17 ani. În ultimii ani taberele de la Răscruci au fost onorate şi de străini, printre care s-au aflat şi tineri japonezi. Lecţiile de muzică şi dansuri sunt predate de profesori şi coregrafi din Cluj-Napoca şi Gherla.

În cadrul taberei de vară de la Răscruci participanţii învaţă cântece şi dansuri populare specifice zonei Câmpiei şi fac cunoştinţă cu valorile folclorice ale meleagurilor clujene. De asemenra, efectuează şi vizite la obiectivele istorice şi culturale din localităţile vecine şi seară de seară se distrează la şezătorile populare otganizate în incinta Fundaţiei Culturale „Kallós Zoltán”, unde au ocazia să admire şi bogata colecţie de artă populară a muzeului înfiinţat în 1992 de regretatul cercetător de folclor, Kallós Zoltán.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie