Tabere de folclor la Răscruci

Abia suntem în prima lună a anului, dar Fundația „Kallós Zoltán” din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, a stabilit deja programul obișnuitelor tabere de vară.

Este vorba de tradiționalele perioade de petrecere a verii în compania artei populare și folclorului, fundația de pe Valea Someșului Mic fiind cunoscută și apreciată mai ales prin valorificarea și popularizarea valorilor folclorice din zona Câmpiei, acordând o mare atenție și instruirii muzicale a copiilor. Deci, nu e de mirare dacă unele activități estivale se axează pe această problematică, chiar și scopul taberelor fiind acela de a instrui tânăra generație în susținerea acestui deziderat.

Sejururile din timpul vacanței de vară oferă tuturor copiilor și tinerilor noi posibilități de a face cunoștință cu jocurile populare de pe meleagurile clujene, dar și cu frumoasele cântece populare. Prima serie se derulează în perioada 1-8 iulie 2023 și se adresează tinerilor. Va urma tabăra de creație pentru familiști, organizată în intervalul 24 -30 iulie, unde copiii învață noi meșteșuguri populare împreună cu părinții lor și la care de obicei participă și mulți amatori din afara județului Cluj.

Arta populară și meșteșugurile populare au și o tabără separată, mai precis în perioada 31 iulie – 6 august. Seria taberelor se încheie cu cea mai așteptată acțiune de vacanță, adică cea rezervată muzicii și dansului popular, planificată în intervalul 6-13 august și la care se așteaptă o prezență masivă, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, când cursurile organizate de gazde au fost onorate și de străini. Într-un an au fost și oaspeți din… Japonia.

Fundația Kallós Zoltán din Răscruci dispune de o bază materială bogată și diversificată pentru desfășurarea activităților educaționale, organizând chiar și o școală de instrumente muzicală în municipiul Cluj-Napoca, de unde în ultimii ani s-au ridicat multe talente, unii instrumentiști făcând parte din tarafurile de muzică populară înființate la Cluj-Napoca sau la Gherla. Fundația, prin rezultatele obținute, a devenit o pepinieră a folclorului nostru.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut