Biserica a învins politicienii clujeni

Protestul Bisericii Ortodoxe şi al mai multor organizaţii nonguvernamentale vizavi de construirea în Cimitirul Mănăştur a unui crematoriu uman a avut un efect deosebit auspra decidenţilor de la nivel local. Deşi în şedinţa din 18 octombrie a anului trecut consilierii locali clujeni au votat la unison ca o parte a capelei din Cimitirul Mănăştur să găzduiescă un crematoriu uman, acum aceştia şi-au schimbat radical opinia vizavi de acest proiect şi cer ca propria lor decizie să fie anulată. Executivul primăriei a luat deja măsuri în acest sens, iniţiind pentru şedinţa de consiliu local din 19 ianuarie un proiect de hotărîre care prevede anularea asocierii dintre SC Rdk Cremation SRL şi municipalitate.

Scandalul privind crematoriul din Mănăştur a apărut după ce reprezentanţii Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au luat atitudine faţă de demersul municipalităţii clujene de a construi crematoriul uman în Mănăştur. Odată cu scandalul, partidele politice clujene au încercat să valorifice electoral situaţia apărută, deşi reprezentanţii acestora în Consiliul local au votat la unison ca în capela din Cimitirul Mănăştur să se amenajeze un crematoriu.

Afacerea ‘’crematoriul’’ a fost analizată în şedinţa de consiliu local din 18 octombrie a anului trecut, la care au fost prezenţi 23 de consilieri locali din totalul de 27. Dintre cei prezenţi, 19 au fost reprezentanţi ai Puterii, iar patru ai Opoziţiei. Pentru a se putea construi crematoriul, executivul a promovat două proiecte de hotărîre. Unul a vizat locul în care să se amenajeze unitatea de incinerare a cadavrelor iar celălalt proiect a prevăzut condiţiile de asociere dintre municipalitate şi firma SC Rdk Cremation SRL.

Proiectul privind locul unde să fie crematoriul a fost discutat la punctul 28 pe ordinea de zi şi, deşi se arăta că este vizată capela de pe strada Govora din Mănăştur, niciunul dintre aleşii locali nu a avut vreo obiecţie, proiectul trecînd cu unanimitate de voturi. Acest lucru reiese din procesul verbal al şedinţei din acea dată. Consilierul local Steluţa Cătăniciu susţine că e convinsă că nu a votat acest proiect şi că s-a abţinut, precizînd că în procesul verbal apare unanimitate de voturi din cauza unei erori de redactare.

După acest proiect a fost supus la vot proiectul vizînd asocierea. Şi în acest caz niciunul dintre aleşii locali nu şi-a exprimat opoziţia. Ba mai mult, consilierul PSD Gheorghe Vuşcan a venit şi cu un amendament care prevedea ca Rdk Cremation SRL să asigure plata  contravalorii energiei termice, pentru toate spaţiile, pentru întreg anul, nu doar pe timpul  iernii. Vuşcan a avut însă şi o nemulţumire, dar nu legată de ‘’afacerea crematoriul’’ ci de un material din proiectul de hotărîre, pe care l-a primit în format electronic. Amendamentul a avut succes în rîndul consilierilor, obţinînd  22 de voturi. În final a fost supus la vot întregul proiect, obţinînd 19 de voturi ‘’pentru’’ şi niciunul ‘’împotrivă’’. Au fost de altfel patru abţineri însă nu se ştie care dintre consilieri s-au abţinut pentru că în Consiliul local Cluj-Napoca se votează prin ridicarea mîîini şi nu electronic.

Cu toate că în şedinţa din 18 octombrie niciunul dintre consilieri nu s-a împotrivit nici locului unde să fie amplasat crematoriul şi nici asocierii dintre municipalitate şi firma Rdk Cremation SRL acum aceiaşi consilieri contestă propria lor decizie şi cer anularea hotărîrii.

Grupul consilierilor locali PDL Cluj-Napoca a solicitat, vineri, revocarea hotărîrii privind asocierea municipiului Cluj-Napoca cu RDK Cremation SRL în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta Cimitirului Mănăştur. Demersul democrat-liberalilor vine, spun ei, după ce au analizat dezbaterile şi opiniile clujenilor vizavi de construirea în cartierul Mănăştur a unui crematoriu uman.

’’PDL a luat act de plîngerea prealabilă formulată de către Asociaţia de proprietari str. Govora nr. 16)A Cluj-Napoca şi Fundaţia Părinţi Clujeni, precum şi de Memoriul Parohiei Ortodoxe Române ,,Adormirea Maicii Domnului” Cluj-Napoca, Mănăştur I, de dezbaterile din mass media clujeană şi opinii ale cetăţenilor municipiului Cluj-Napoca, relativ la oportunitatea edificării unui crematoriu uman în incinta Cimitirului Mănăştur şi, prin urmare, a reanalizat hotărîrea nr. 405/2011.

În cadrul analizei, din perpectiva oportunităţii hotărîrii şi a posibilelor eventuale implicaţii asupra calmului vieţii sociale a urbei, a confortului de ordin psihologic al cetăţenilor acesteia, al drepturilor la un mediu înconjurător echilibrat ecologic şi sănătos, se consideră că există o potenţială implicaţie negativă a acestui proiect.

Pe cale de consecinţă, văzînd că pînă la această dată autorităţile în materie abilitate din perspectivă ştiinţifică şi pe proceduri instituite de legi speciale nu s-au pronunţat cu privire la impactul asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, dar luînd în considerare aspectele legate de faptul că trebuie avut în vedere respectul faţă de opinia cetăţenilor, chiar dincolo de considerente de ordin ştiinţific şi tehnic, respectul faţă de valorile morale şi de doctrina Bisericii creştine în general şi ortodoxe în special, de tradiţiile comunităţii, Grupul consilierilor PDL consideră necesară iniţiativa de a solicita Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca revocarea Hotărîrii nr. 405/2011, privind asocierea municipiului Cluj-Napoca cu RDK Cremation SRL în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta Cimitirului Mănăştur’’, arată PDL Cluj în cadrul unui comunicat remis presei.

Consilierii PDL ţin să precizeze că, în urma acestei hotărîri, s-a semnat doar contractul de asociere, urmată de achitarea taxei de asociere, care va fi restituită dacă se va adopta propunerea noastră de revocare a HCL 405/2011. ’’Faţă de toate cele prezentate, Grupul consilierilor PDL, în temeiul prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a prevederilor Legii nr. 215/2001, republicată şi actualizată, cu modificările şi completările ulterioare, solicită Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca revocarea Hotărîrii nr. 405/2011, privind asocierea municipiului Cluj-Napoca cu RDK Cremation SRL în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta Cimitirului Mănăştur, solicitare transmisă viceprimarului cu atribuţii delegate de primar, Radu Moisin, în vederea înscrierii acestui proiect de hotărîre pe ordinea de zi a primei şedinţe de Consiliu Local. De asemenea, ţinem să mulţumim cetăţenilor de bună credinţă care şi-au exprimat punctele de vedere în această problemă a comunităţii, indiferent care au fost acestea, şi apreciem spiritul civic de care au dat dovadă’’, mai precizează aleşii locali ai PDL.

Consilierii PDL nu sînt singurii care s-au trezit că nu e în regulă cu crematoriul din Mănăştur. Şi consilierii USL şi-au dat seama ar trebui să se revină asupra hotărîrii din 18 octombrie. În acest sens, reprezentanţii USL din Consiliu local în frunte cu preşedinţii lor senatorul PNL Marius Nicoară şi Remus Lăpuşan au depus, miercuri, ziua în care a avut loc mitingul anticrematoriu, un memoriu la Prefectura Judeţului Cluj prin care solicitau prefectului Florin Stamatian să ceară Consiliului Local revocarea HCL NR. 405/18 octombrie 2011 prin care s-a aprobat asocierea municipiului Cluj-Napoca cu SC RDK.

Toate aceste reacţii se pare că au avut efect deoarece executivul primăriei a iniţiat deja un proiect de hotărîre în vederea anulării asocierii. Proiectul va fi discutat în 19 ianuarie, fiind pevăzut la primul punct al şedinţe de consiliu local.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare