Ziua Universală a Iei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită la Cluj-Napoca în cadrul unor evenimente organizate, în perioada 24-26 iunie 2022, de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Asociația Șezătoare Cluj.

Conform programului anunțat de organizatori, vineri 24 iunie, de la ora 13:00, va avea loc vernisajul expoziției de cămăși reconstituite de membrii Asociației Șezătoare Cluj, pornind de la fragmente textile și costume din patrimoniul muzeal, de mare valoare etnografică. Demarat încă de la începutul anului trecut, proiectul are la bază  o cercetare amplă, bibliografică și a pieselor din depozitele muzeului, urmată de probe de materiale și pânze, descifrarea motivelor și a tehnicilor de cusut până la etapa finală, cusutul. Numeroase izvoade și costume expuse provin din zonele cercetate de Romulus Vuia, precum Țara Hațegului sau Banatul de Munte, expoziția fiind, astfel, „un omagiu adus fondatorului instituției clujene și primului director, profesorul Romulus Vuia, la un secol de la înființare”.

La vernisaj vor fi prezenți Mirela Crețu, director în cadrul CNM Astra Sibiu, Ligia Fulga și Alexandru Stănescu de la Muzeul Etnografic Brașov și Ioan Augustin Goia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Alături de aceștia, „ca simbol al revitalizării artei și meșteșugului cămășii tradiționale”, Mariana Andone propune și o colecție de ouă încondeiate cu motive din arta textilă.

Alături le vor fi șezătorile din țară participante în proiect: „Șezătoare Silvania” din  Zalău, „Cusături dobrogene” din Constanța, „Șezătoare Basarabia” din Chișinău, „Șezătoare București”, precum și membrii invitați din „Șezătoare Focșani”, Șezătoare Șcheii Brașovului”, șezătorile din Bacău, Avrig și Maramureș.

Sâmbătă, 25 iunie, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, de la ora 13:00, sărbătoarea va fi încununată cu reconstituirea obiceiului de seceriș, cu participarea Cetei Sf. Ioan Valahul și a Asociației Zestrea. Secerătorii vor fi răsplătiți de gazde cu jocul la șură autentic, susținut de Trio Transilvan, condus de Lia Pop din Frata. Ceata Junilor Brasovecheni din Brașov, antropologul Răzvan Roșu și Cătălina Rotaru vor prezenta momente de folclor tradițional.

Duminică. 26 iunie, evenimentul se va încheia cu participarea la Sfânta Liturghie, la Biserica din Chiraleș, din incinta Parcului, începând cu ora 10:00.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut