Ziua Unirii Principatelor, marcată la Cluj-Napoca

Sute de clujeni s-au adunat, marţi dimineaţa, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, pentru a acorda respectul cuvenit Zilei Unirii Principatelor Române.

Manifestările consacrate împlinirii a 158 de ani de la unirea Ţării Româneşti cu Moldova au început în jurul orei 10 cu intonarea Imnului Naţional al României, după care a fost oficiată o slujbă religioasă. Prefectul Judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan a vorbit despre semnificaţia zilei de 24 Ianuarie 1859, subliniind importanţa acestui moment în procesul de reformare şi modernizare a spaţiului românesc.

“Realizarea actului de la 24 ianuarie 1859 sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a deschis o nouă epocă în dezvoltarea istorică a românilor, fiind urmată de o serie de reforme ce au contribuit la progresul ţării. Marele merit al lui Cuza a fost că a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române, punând bazele statului român modern.

Rememorând evenimentele din ianuarie 1859, nu putem să nu omagiem spiritele înalte, responsabile ale moldovenilor şi muntenilor, care dincolo de interese personale, orgolii mărunte şi intrigi de culise, au înţeles importanţa şansei ce o aveau în faţă românii şi au ales solidaritatea naţională şi acţiunea concertată în ţară şi mai apoi în străinătate, pentru a convinge cancelariile marilor puteri că românii au nevoie de unire deplină şi de o modernizare rapidă.

De-a lungul istoriei, cele mai importante împliniri ale poporului român s-au realizat prin sacrificii enorme, umane şi materiale, cu preţul a mii şi mii de vieţi ale ostaşilor români pentru care deosebirile ideologice ori regionale nu au contat. Azi, mai mult decât oricând avem nevoie de armonie şi solidaritate, de muncă asiduă pentru dezvoltarea ţării şi de existenţa unui climat de încredere şi siguranţă pentru toţi cetăţenii, a căror bunăstare trebuie să devină principala preocupare a tuturor conducătorilor ţării”, se arată în mesajul adresat de către prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, cu ocazia participării la ceremonia publică dedicată sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

În încheiere, prefectul Vuşcan i-a felicitat pe elevii şi dascălii care au ales să fie prezenţi la prima „lecţie de istorie”, proiect iniţiat de Instituţia Prefectului în colaborare şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj: „… se poate citi pe chipul şi în ochii tuturor, emoţia şi respectul pentru această zi importantă din istoria României. Istoricul şi scriitorul Nicolae Bălcescu era de părere că istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul. Cu toţii trebuie să purtăm în suflet dragostea de ţară, patriotismul, iubirea pentru valorile naţionale, pentru istoria şi pentru cultura română”, a spus Vuşcan

Participanţii au asistat apoi la parada militară, iar la sfârşit au încins “Hora Unirii’’.

C.P.

Articole din aceeasi categorie