Ziua Rezistenței Romilor

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR) organizează miercuri, 16 mai, la Cluj-Napoca, o conferință dedicată celebrării ”Zilei Rezistenței Romilor”.

„Numeroase grupuri de romi sărbătoresc ziua de 16 mai ca fiind un moment istoric important al anului 1944, amintind de revolta din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau a prizonierilor romi care s-au baricadat în barăci și s-au înarmat cu pietre, bâte și alte arme simple pentru a lupta cu gardienii care urmau să-i trimită în camerele de gazare. Curajul și rezistenţa de care au dat dovadă nu i-au ajutat decât să-și amâne moartea cu două luni și jumătate, căci, în noaptea dintre 2 și 3 august 1944, au fost gazaţi și apoi arși ultimii prizonieri ai Zigeunerlager, adică 2.897 de persoane, în mare parte femei, copii și bătrâni” – precizează președintele UCTRR, Norbert Iuonas.

În cadrul evenimentului, care se va desfășura orele 10:00-14:00, la Instituția Prefectului județului Cluj, se va derula o sesiune de informare cu privire la rezistența romilor împotriva regimului nazist, urmată de o dezbatere privind abuzurile naziștilor și consecințele lor asupra situației actuale a populației de romi.

Participă reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale rome și nerome, precum și tineri din comunitățile de romi.

M. T.

Articole din aceeasi categorie