Ziua Rezervistului Militar și-a primit cuvenitul onor și la Cluj–Napoca

Așa cum se întâmplă de 12 ani, în ultima zi a primăverii se aniversează Ziua Rezervistului Militar, eveniment de mare ținută care s-a consumat și în această ultimă zi de mai în Sala de festivități a Cercului Militar Cluj.

Fără grade pe umăr și ținută militară, rezerviștii din Filiala Cluj a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, subofițeri, ofițeri, maiștrii militari și generali, au rememorat rigorile și responsabilitățile cerute de înalta misie de apărare a libertății țării, de a veghea în aer, în apă, pe uscat la menținerea liniștii și păcii în țară și în lume.

Festivitatea a fost deschisă de col. ( r) Ioan Pogan, președintele Filialei Cluj a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, care a salutat prezența foștilor oșteni de toate gradele, din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și SRI, pe doamna Irina Munteanu, prefect al județului Cluj, pe episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Benedict, care a și făcut serviciul de binecuvântare a evenimentului. Apoi, Preasfinția Sa a felicitat, în nume personal, al Arhiepiscopiei și a ISP Andrei Andreicuț, cadrele militare în rezervă și în retragere, subliniind principiul ierarhiei din armată și societate, dar și a legăturilor durabile și benefice dintre Armată și Biserică, care sunt exprimate prin credință și dragostea de țară, în finalul intervenției, arțtând necesitatea unei atente și urgente reforme morale.

Prefectul județului Cluj, dna Irina Munteanu, și-a exprimat recunoștința și respectul ce-l poartă militarilor care sunt pilduitoare modele de urmat pentru curajul și riscurile asumate în nobila profesie de a ne apăra, proteja și a ne da siguranța deplinei libertăți în a ne dezvolta în armonie și bună înțelegere în Europa și în întreaga lume. Respectul pentru această nobilă profesie îl are din copilărie, datorită faptului că a crescut în proximitatea Bazei Militare de la Câmpia Turzii, care acum se dezvoltă și acționează în parteneriatul nostru cu NATO.

Primarul Emil Boc, care din motive obiective nu a putut ajunge la eveniment, a transmis un mesaj în care a pus accent pe virtuțile militare ale rezerviștilor, lupta armatei române pentru întregirea țării și rolul armatei în această perioadă critică și complicată din vecinătatea granițelor țării noastre.

Apropo de NATO, în sala de festivități a Cercului Militar Cluj, unde s-a desfășurat festivitatea, sunt prezente tricolorul României, steagurile UE și NATO, generând un decor de mare ținută și reale emoții când este intonat Imnul Național al României.

În acest cadru, președintele Filialei, col. (r) Ioan Pogan, a înmânat Diplome de Onoare IPS Andrei, prefectului Irina Munteanu, general de brigadă Nicolae Tonu, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, col. dr. Petru Pah, șeful de Stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și altor cadre militare ce au îndeplinit anumite funcții și misiuni în unități ale Ministerului Apărării, Ministerul de Interne și SRI.

Lansarea cărții ,, Un Secol de Prezență Militară Românească în Garnizoana Bistrița’’ a fost un alt moment important al zilei, acest volum semnat de distinșii colonei Ioan Moldovan, Gheorghe Tanco și Marian Dospina, prezintă cititorului informații inedite ale activității structurilor militare care au apărat interesele identității naționale în ținuturile Bistriței și Năsăudului.

În cuvântul său, președintele Filialei, col ( r ) Ioan Pogan, a felicitat și elogiat activitatea celor care au slujit țara, care au promovat interesele statului de drept, ale valorilor democratice, ale simbolurilor și intereselor naționale. Ei sunt cei ce au depus jurământul că apără țara chiar cu prețul vieții lor.

Au fost subliniate faptele eroice ale armatei române pe câmpurile de luptă, dar și izbânzile și contribuția militarilor la construirea multor obiective de interes economic și social, exemplificând doar câteva: Canalul Dunăre – Marea Neagră, Casa poporului, Transfăgărășan, apoi inundațiile, cutremurile, sunt obiective de mare interes și evenimente de mare risc la care au contribuit mulți din rezerviștii clujeni prezenți în sală.

S-a vorbit despre solidaritate și camaradenie, dar și de impactul unor măsuri guvernamentale ce viciază negativ viața rezerviștilor care nu trebuie marginalizați, ci priviți și folosiți ca o sursă valorică acumulată în decenii și necesară tinerei generații și acestor vremuri extrem de complicate.

În cadrul programului au fost prezentate, video, episoade din luptele armatei române și un scurt recital al Corului ,, Napoca – Viva’’, din al cărui repertoriu nu a lipsit cunoscuta piesă muzicală ,,Pe-al nostru steag e scris unire’’. Ceea ce am remarcat la rezerviști, este faptul că și în civilie se comportă cu multă demnitate și respect pentru istoria acestui popor ce și-a pierdut o mare și importantă parte a bogățiilor naturale, a totalei externalizări și chiar a înstrăinării exagerate.

Dumitru VATAU

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut