Ziua Rezervistului Militar: „Rezerva armatei este ignorată, militarii activi şi rezerviştii nu sunt respectaţi”

Ziua Rezervistului Militar a fost marcată, vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei manifestări la care au participat rezervişti militari din sistemul naţional de apărare, MApN, dar şi din structurile MAI și SRI.

Organizată de Corpul Rezerviștilor Militari Cluj, această zi de adevărată sărbătoare pentru cadrele militare care au slujit țara sub jurământul vieții: ofițeri, maiștrii-militari, subofițeri, ori voluntari angajați pe bază de contract, a început cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din Municipiul Cluj–Napoca, apoi a continuat cu  Simpozionul desfășurat la Cercul Militar Cluj – Napoca.

La acest eveniment au participat ca invitaţi  subprefectul Răzvan Ciortea,  vicepreşedintele Consiliului Județean, Vakar Istvan Valentin,  comnadantul Divizie 4 Infanterie Gemina, general de brigadă Bogdan Cernat și colonelul Paul Saghin din partea Centrul Militar Zonal Cluj.

Au mai fost prezenți comisarul şef Neag Ciprian, din cadrul IPJ Cluj, generalul de brigadă Alexandru Badea din partea Direcţiei Regionale de Informaţii, colonelul Ioan Pop din partea Inspectoratului de Jandarmi Clujr.

Invitaţii au prezentat mesajul instituţiilor din care fac parte, subliniid respectul faţă de cei care au servit ţara sub drapel, importanţa lor pentru viitoarele generaţii dar şi necesitatea respectării acestora de către conducerea statului.

În discursul său, gl.bg. ( r ) Aurel Litan, preşedinte a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul de Interne – Filiala Judeţeană Cluj,  vorbit despre semnificaţia şi importanţa Zilei Rezervistului Militar. De asemenea, a prezentat şi mesajul preşedintelui ANCMRR „ Al. I. Cuza ”.  A luat , apoi, cuvântul col ( r ) Liviu Banias, preşedinte a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii – filiala Judeţeană Cluj, care s-a referit la constituirea Corpului Rezerviştilor Militari Cluj- structură care are în vedere ideea de unitate în acţiunile întreprinse de rezerviştii militari pensionari.

Preşedintele Filialei Judeţene Cluj a ANCMRR „ Al. I. Cuza ”, col (rtr) Ioan Pogan a prezentat a susținut prelegerea cu tema„ Militarul român – între privaţiuni, privilegii şi prejudecăţi ”. Ofițerul în rezervă a subliniat importanţa cadrelor militare, a militarului în general. „De calitatea şi experienţa cadrelor militare depinde calitatea instrucţiei, conducerii şi operativităţii, precum şi efectul util de care este capabilă instituţia militară. Mareşealul Alexandru Averescu spunea: „ Nu este greu a se vedea importanţa nemărginită ce au cadrele într-o armată; de calitatea cadrelor va depinde intotdeauna calitatea armatei şi, ca urmare, efectul util produs de ea ”.

Serviciul militar al apărării este executat în mod voluntar, numai de unii membri ai societăţii care, sub directa conducere a şefului statului, constituie puterea militară. În acest sens, pentru că serviciul militar formează pentru ofiţer, subofiţer sau maistru militar  o carieră, pentru că îmbrăţişând această carieră, care îi angajează  toată viaţa şi pentru că nu se mai poate ocupa de sine şi de viitorul său, statul a căutat a-l pune la adăpost printr-o anume lege, unde a prevăzut că gradul este proprietatea sa.  Deosebirile distincte între îndatoririle şi drepturile militarilor şi cele ale altor bresle au caracterizat Armata României secole de-a rândul.

În ce priveşte pensiile militarilor, pentru prima dată , prin Legea asupra poziţiei ofiţerilor, publicată în Monitorul Oastei nr. 28 din 23 decembrie 1864, pensia era acordată dacă ofiţerul avea vârsta  de  maxim  47 de ani şi 25 de ani de serviciu. Se acordau pensii de reformă şi pensii de retragere. Pensiile erau plătite de Casa Dotaţiei Oastei.

Ne găsim astăzi în situaţia tristă în care militarii activi care altădată, când îndeplineau condiţiile legale, cereau singuri trecerea la pensie, astăzi nu ştiu cum să solicite să le fie cruţată favoarea menţinerii în serviciu activ.

Nu mi-am propus să fac o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat cu rezerva armatei. Ştim foarte bine ce s-a întâmplat  după cea de a doua conflagraţie mondială, dar mai ales după decembrie 1989. După 2010, Armata Română nu a mai avut rezervă decât în documente, la această situaţie contribuind factorul politic, conform căruia România este apărată de NATO. Trebuie afirmat cu putere că România va fi apărată de Armata Română şi cu ajutorul NATO – conform art. 5 .

Se constată, la această dată, că rezerva armatei este ignorată, militarii activi şi rezerviştii nu sunt respectaţi, în societatea noastră, militarii şi poliţiştii sunt demoralizaţi şi batjocoriţi, iar onoarea şi demnitatea nu mai reprezintă o valoare”, a subliniat președintele Filialei Județene, Ioan Pogan, care a încheiat prin a se adresa veteranilor de război.

„Dragi veterani, astăzi când încă mai puteţi afla unele gânduri şi mai puteţi participa la unele activităţi dedicate eroismului dumneavoastră,  doresc să nu fiu patetic. De ce?.  Pentru că eroismul şi jertfa dumneavoastră sunt pilde de urmat de către toţi aceia care mai cred în PATRIE, PATRIOTISM, JERTFĂ. Vă doresc din inimă să fiţi sănătoşi şi să aveţi puterea să iertaţi pe cei care nu pot să înţeleagă umilinţa la care suntem supuşi, aceea de a ne cere drepturile pe care le merităm, ca recunoaştere a sacrificiului vieţii pe care am pus-o în slujba patriei”, a transmis preşedintele Filialei Judeţene Cluj a ANCMRR „ Al. I. Cuza ”, col (rtr) Ioan Pogan.

Dumitru VATAU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut