Ziua Porților Deschise, în cadrul proiectului ”Pactul European pentru Integrare”

Casino – Centrul de Cultură Urbană, din Parcul Central, a găzduit, miercuri, Ziua Porților Deschise, în cadrul proiectului ”Pactul European pentru Integrare (European Pact for Integration” (EPI), în prezența reprezentantei Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România, Nasreen Rubaian.

Evenimentul și-a propus să fie un punct de plecare pentru viitoarele activități înscrise în calendarul acestui proiect, respectiv organizarea întâlnirilor tematice în vederea elaborarii  strategiei de incluziune a resortisanților din țări terțe, precum și a promovarii   misiunii  orașelor de a  cunoaste  nevoile acestei categorii de locuitori, si de a identifica solutii la nivel local. Totodată, evenimentul a reunit reprezentanți ai comunităților de migranți din oraș, ai mediului diplomatic și ai business-ului din Cluj-Napoca.

EPI reunește un consorțiu format din treisprezece parteneri, printre care orașele Cartagena (Spania), Cluj-Napoca (România), Dietzenbach (Germania), Linkoping (Suedia), Lublin (Polonia), Ravenna (Italia) și Riga (Letonia).

Conform reprezentanților municipalității clujene, scopul principal al EPI este elaborarea și îmbunătățirea calității strategiilor locale de incluziune pro-migranți existente. Proiectul urmărește să stimuleze dialogul civil și să inițieze parteneriate concrete în orașele participante, adunând reprezentanți ai autorităților locale, instituții sociale, organizații ale societății civile cu experiență și ONG-uri, construind o rețea transnațională de parteneri care se angajează să faciliteze integrarea resortisanților țărilor terțe.

”Incluziunea și integrarea sunt la baza rolului instituției noastre în România. Clujul este un oraș cu valori solide în această direcție, care are o deschidere față de cei ce aleg să locuiască și să muncească aici. Migrația este un fenomen global, iar a fi deschis către provocările pe care dinamica mondială de mobilitate le aduce orașelor din întreaga lume este o abordare strategică și importantă pentru comunitate”, a declarat Nasreen Rubaian, reprezentanta Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România.

“Clujul este unul dintre cele mai sigure orașe din Europa, iar o abordare deschisă și receptiva la nevoile tuturor locuitorilor săi este unul dintre elementele esențiale care explică acest statut. Ne interesează ca administrație să înțelegem și să construim cele mai bune instrumente de inovare socială, care să ne permită să obținem o strategie adaptată specificului orașului nostru, precum și să avem instrumente de comunicare accesibile pentru cei care se mută în Cluj-Napoca, astfel încât ei să se poată dezvolta și sa ofere la rândul lor comunității toate beneficiile pe care le aduce diversitatea”, a mentionat Emilia Botezan, manager de proiect în cadrul EPI, șef birou Relații Externe și Investitori.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut