Ziua Poetului și Ziua Seniorilor, la ASTRA Dej

Este demnă de remarcat consecvenţa cu care Astra Dej sărbătoreşte personalităţile municipiului de la confluenţa Someşurilor.

Zilele trecute, în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, în organizarea Despărţământului Astra „Dr. Teodor  Mihali” din localitate a avut loc spectacolul „Ziua Poetului”, invitat de onoare fiind cunoscutul poet clujean Ion Mureşan. De fapt, așa cum a mărturisit, chiar la deschiderea manifestării, preşedintele  Despărţământului Astra „Dr. Teodor  Mihali”,  ec. dr. Radu Gavrilă, a fost vorba de  un triplu eveniment: recitalul de poezie din creația poetului Ion Mureşan,  programul liric susţinut de elevii dejeni şi din comuna Câţcău, participanţi la concursul naţional „Ocrotiţi de Eminescu”, desfăşurat recent la Blaj, şi sărbătorirea Zilei Seniorilor Astrei. Această nouă acţiune a astriştilor dejeni a fost onorat şi de un grup de scriitori gherleni, membri ai Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu”, în frunte cu vicepreşedintele cenaclului, instrumentistul Constantin Istici, care la solicitarea gazdelor a interpretat două piese muzicale la nai.

Această adevărată sărbătoare a poeziei, organizată în colaborare cu Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”, a început cu recitalul de poezie al elevilor Alexandru Boldor, Lucas Hăşmăşan, Paul Endeş, Răzvan Repede de la Şcoala Gimnazială Câţcău, Antonia  Rusu de la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”, Maria Dordoi şi Gabriel Lăcătuş de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej, pregătiţi de profesoara Iulia Lungu de la Şcoala Gimnazială Câţcău şi de profesorii Vasile Cernea şi Viorel Lăcătuş din Dej. Am avut ocazia să reascultăm poezia eminesciană prezentată de copii deosebit de talentaţi, mari iubitori ai literaturii, care ne-au oferit clipe plăcute atât prin interpretare, cât şi prin ţinuta lor (micuţul Gabriel Lăcătuş a venit îmbrăcat în costum popular, gest aplaudat la scena deschisă).

A urmat sărbătorirea seniorilor astrişti, fiind distinşi cu diplome patru noi membri care au împlinit această vârstă: Ligia Clinciu, Dorina Birtaş, Felicia Pop şi Axinte  Bob. Cu toţii au fost felicitaţi de preşedintele Astra Dej, ec. dr. Radu Gavrilă.

La punctul trei al întâlnirii de suflet, moderatorul Zorin Diaconescu l-a prezentat (dacă mai era nevoie, fiindcă domnia sa este un vechi prieten  al oamenilor de litere din Dej) pe invitatul de onoare, Ioan Mureşan, care a depănat amintiri plăcute legate de colaborarea cu astriştii dejeni, punctând câteva din trăsăturile caracteristice ale creaţiilor sale poetice. A şi citit căteva din poeziile sale şi a acordat autografe pe ultimele volume apărute şi prezentate în cadrul evenimentului. A  reuşit să definească poezia  (ce este poezia?), dar să şi răspunde la întrebarea: Ce este poetul? Au fost mărturii sincere al poetului clujean, care la sfărşitul manifestării a fost declarat Membru de Onoare al  Despărţământului Astra „Dr. Teodor Mihali”, prilej cu care a fost premiat de organizatori cu ultimele apariţii editoriale ale Astrei dejene.

Cu ocazia Zilei poetului de la Dej, reprezentanţii Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla au fost invitaţi şi la alte întâlniri ale astriştilor din localitate, punând bazele unei colaborări reciproce.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie