Ziua Națională a Lecturii la Colegiul Național ”George Coșbuc”

Lectura, iată învățătura cea mai bună!

Ziua Lecturii trebuie să fie în fiecare…zi! Și nu este absolut nicio exagerare. Citim pentru a ne lărgi orizontul, pentru a ne îmbogăți spiritual. Citim, ca să-l citez pe Franz Kafka, ”pentru a formula întrebări”, dar și pentru a găsi răspunsuri. Citim pentru că ”lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, în pielea, vocea sau sufletul altcuiva” potrivit celor lăsate posterității de Joyce Carol Oates. Citim apoi pentru că fiecare carte în parte ”este cea mai bună armă împotriva intoleranței și ignoranței” apud Lyndon Baines Johnson. Nu în ultimul rând, ajungem la concluzia că ”nu există prieten mai loial pe lumea asta ca o carte” și Ernest Hemingway știe ce spune, ce scrie și ce lasă urmașilor. Ar mai fi un lucru de amintit și de luat în calcul: ”Azi cititor, mîine lider”. Înclin să-i dau dreptate Margaretei Fuller.

Ziua Națională a Lecturii, stabilită oficial pentru 15 februarie, la prima ei ediție, trebuie privită cu responsabilitate. Nu este ziua și activitatea care doar se bifează. Nu este activitatea pentru 15, 20 de minute. Este activitatea pentru ore și zile întregi, tot atâtea plăcute momente.

De o asemenea Zi am avut parte marți, 15 februarie, la Colegiul Național ”George Coșbuc” Cluj-Napoca-director prof dr Horațiu Popa-Bota; director adjunct prof Livia Gheorghiu; director adjunct prof Alexandra Mihălțan; invitați prof. Marinela Marc/inspector general ISJ Cluj-Napoca, prof. Smaranda Graur/inspector limba română; prof. Andreea Suciu/inspector limbi moderne; de subliniat este și aportul Bibliotecii Județene ”Octavian Goga”-, momentul de ieri antrenând pe întreaga durată a orelor, întreg corpul profesoral și tot colectivul de elevi. Prinși în activități pe cât de diverse, pe atât de interesante. Mă refer, ca să amintesc câteva, la parada costumelor literare, la recitalul de poezie haiku/Cenaclul ”Poesis” (profesor Gențiana Groza), la întâlnirile cu poetul și prozatorul Horia Corcheș (lecturi din volumul de poezii ”În sfârșit, am o viață perfectă”, dar și din cel mai nou roman, ”O rochiță galbenă, ca o lămâie bine coaptă”), o alta cu scriitorul AlexMoldovan (lectură din romanul ”Olguța și un bunic de milioane”), mă refer apoi la ”Poveste în dar-liceenii citesc poveștea lor pentru colegii mai mici”, momentele ”Cititul dăunează grav consumului de media”, ”Spune-mi ce/dacă citești ca să-ți spun cine ești!”, ”Importanța lecturii și drepturile cititorului”, ”Procedee literare în opera lui Titus Livius”, ”Legendele Olimpului: Tezeu și Minotaurul”. Au fost activități organizate de Catedra de limba și literatura română, șef comisie metodică prof. Germina Breaz.

Nu au fost singurele. Am în vedere faptul că activități au fost desfășurate de Catedra de limba și literatura germană, șef comisie metodică prof. Roxana Neag (Lesefuchse; Kurzgeschichten; Zeitungsartikel zu DSD-Themen; Texte uber Religionen; meine Lieblingsbibliothek, Organisation eines Standes mit deutschen Buchern, Kabale und Liebe, Ich schenk dir eine Geschichte, Courage und Ausdauer/Der Schriftsteller Theodor Fontane…), de Catedra de limba engleză-franceză, șef comisie metodică prof. Laura Zaharia (Life Stories-Biographies of Famous People, lectură la ”Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery, There is a book in CoșBOOK!) și nu în ultimul rând, Catedra arte/religie/sport, șef comisie metodică prof Cristina Sima (Poezia română insporată de Sfintele Scripturi/Mihai Eminescu, George Coșbuc, Octavian Goga, Tudor Arghezi, Nechifor Crainic, Dimitrie Bolintineanu, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru; lectura biblică ”Proverbele lui Solomon”, Balada în literatură și muzică).

Păstrăm și ducem mai departe tradiția promovării culturii naționale în comunitate”

Profesor dr Horațiu Popa-Bota, director: ”Totul a pornit de la Legea 1 din 14 februarie, 2022, prin care ziua de 15 februarie a fost declarată oficial Zi Națională a Lecturii, moment care oferă toate premisele organizării de activități de lectură în instituția noastră. Eu, ca georgraf, sunt ”invidios”, remarcați ghilimelele, neavând o zi alocată prin lege geografiei, pe care o regăsesc în Școala Altfel. Să revin. Am organizat un ”șantier” al Lecturii împreună cu colegele mele, șede de comisii metodice, idee la care au aderat toate cadrele didactice ale Colegiului Național ”George Coșbuc”. La noi, după cum puteți constata, nu sunt 15 minute, sunt ore întregi de activități dedicate promovării cărții, promovării lecturii, dedicate promovării scriitorilor contemporani. Lectura este pentru toată lumea, indiferent de cultura din ccare provine. Astfel, am dezvoltat Ziua Națională a Lecturii pe lângă polul româno-german, și în cel al limbii și literaturii engleze, franceze și, în premieră, pot afirma acest lucru, în limba latină. Mai mult, elevii ne-au oferit câteva surprize. Consiliul Reprezentativ al elevilor a venit cu o serie de propuneri, activități tot în spiritul Zilei Naționale a Lecturii. Remarc ca acțiuni inedite ale elevilor, Parada personajelor literare/Concurs de costume și prezentare a ”identității” personajului literar, confecționarea de semne de carte cu mesaje de promovare a lecturii în toate limbile de circulație internațională, Poveste în dar-liceenii citesc povestea lor pentru colegii mai mici. Avem și o continuare a acestei superbe zile de 15 februarie. Miercuri, 16 februarie vom merge că elevii, pe grupuri, să vizităm cele două expoziții deschise la Biblioteca Academiei Române, mă refer la FRAGMED. Un puzzle transilvan și cea dedicată Atlasului lingvistic român. Secvențele constituiri unui fond documentar unic pentru limba și cultura română, moment pe care noi toți, elevi și profesori deopotrivă, îl așteptăm cu nerăbdare. Mai trebuie să precizez următoarele. Suntem, împreună cu C. N. George Barițiu din Cluj-Napoca, în rândul colegiilor naționale centenare, păstrăm și ducem mai departe tradiția promovării culturii naționale în comunitate. Astăzi, 15 februarie, am aflat cu bucurie, că C. N. ”George Coșbuc” a primit aprobarea pentru obținerea atestatului DSD I (Sprach Diplom), care din anul acesta se acordă începând din clasa a X-a. Nu în ultimul rând, ne gândim încă de pe acuma, la programul acțiunii legate de Ziua C. N. ”George Coșbuc”.

Fiecare carte, scrie Maxim Gorki, pare că închide în ea un suflet. Și, ccum o atingi cu ochii și mintea, sufletul ți se deschide ca un prieten bun”. M-am cconvins de acest lucru marți, 15 februarie, 2022, zi emblematică pentru corpul profesor și elevii Colegiului Național ”George Coșbuc”, zi care, cu siguranță, se va repeta și în anii următori. Cu o subliniere, a fost să fie ziua la finalul căreia toți cei prezenți s-au convins de un lucru, reiau ideea, că lectura este învățătura cea mai bună!

Demostene Sofron

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut