Ziua Națională a Franței, celebrată cu entuziasm de sute de clujeni, în marele parc al orașului

 

Seară franceză festivă, miercuri, pe esplanada Centrului Urban de Cultură – Cazino din Parcul Central al orașului, împodobită în culorile tricolorului din Hexagon, albastru-alb-roșu. Peste 450 de clujeni au răspuns invitației organizatorilor tradiționalei celebrări a Zilei Naționale a Franței – 14 iulie -, și au venit să asculte discursurile rostite de oficialități cu acest prilej, să închine o cupă de șampanie, să deguste savuroase preparate culinare, să se bucure de programul artistic oferit și, bineînțeles, să se lase antrenați în surprizele pregătite de amfitrioni. La un moment dat, nori denși și rafale de vânt păreau să-i conducă pe participanți spre un refugiu în sălile Cazinoului, dar stropii liniștiți de ploaie au adus doar o binevenită undă de răcoare, la finalul zilei toride de vară. Organizatorii serii sărbătorești au fost Institutul Francez și Clubul Francofon de Afaceri din Cluj-Napoca (CFAC). În deschiderea suitei manifestărilor incluse în program, fanfara „Muzica militară” a Diviziei a IV–a de infanterie „Gemina” a intonat imnurile de stat ale Franței și României și un fragment din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene.

Au rostit alocuțiuni prim-consilierul Ambasadei Franței la București, Philippe Wieber, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, vice-președintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár, președintele Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză, Radu Moisin, Consulul onorific al Franței la Cluj, reprezentând CFAC, Pascal Fesneau, și Directoarea delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, Alexandra Servel. Maria Mitrea, directorul executiv al Clubului Francofon de Afaceri Cluj, a moderat suita evenimentelor incluse în programul festiv.

Prim-consilierul Ambasadei Franței la București, Philippe Wieber: „Este o onoare pentru mine să fiu azi, la Cluj, cu ocazia Sărbătorii Naționale a Franței (…). România și Franța au aniversat  în acest an 15 ani de parteneriat strategic. 2023 a prilejuit și marcarea a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei. E o francofonie de inimă și de viitor. (…) Cele două țări acționează împreună pentru a răspunde crizelor ce marchează continentul nostru (…) Franța este al treilea investitor străin în România (…). Clujul este pentru Franța un excelent partener, dinamic și cu inițiative de succes, precum Festivalul Zilele Clujului, TIFF, Jazz in the Parc, Electric Castle, Untold. Sunt modele de acțiuni inovative, nu doar în materie de economie dar și privitoare la cultură și protejarea mediului înconjurător. La Cluj studiază cea mai mare comunitate de tineri francezi, din Europa Centrală și Orientală. Prietenia franco-română se construiește în fiecare zi. În numele Ambasadei Franței vă adresez tuturor întreaga noastră recunoștință.”

Directoarea delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, Alexandra Servel: „Sărbătoarea națională a Franței este, desigur, un moment de celebrare al Franței, dar, de-o potrivă, și a relațiilor de prietenie și cooperare franco-române. Aceste relații se consolidează în fiecare zi și grație sprijinului autorităților clujene, pasiunii și angajamentului partenerilor noștri instituționali, universitari și culturali. Țin să mulțumesc în mod deosebit echipei Institutului Francez din Cluj, al cărui angajament profesional este remarcabil. Evidențiez, deopotrivă, artiștii, cercetătorii, educatorii, profesorii și studenții care contribuie în fiecare zi la îmbogățirea patrimoniului nostru cultural comun (…) Vă invit să împărtășiți cu noi, în această săptămână, câteva din întâlnirile din cadrul «Săptămânii Franței». În așteptarea proximelor noastre întâlniri, vă doresc o seară minunată și vă mulțumesc pentru prezența atât de numeroasă la acest eveniment festiv”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc: „Astăzi sărbătorim nu numai o mare națiune a lumii, națiunea franceză, dar și libertatea, democrația, fraternitatea, amiciția româno-franceză. Sărbătorim toți prietenii Franței și ai francofoniei, sărbătorim prietenii Clujului francofon, cel mai important oraș francofon al Românei, poate și din Europa Centrală și de Est (…). Peste 2500 de studenți francofoni studiază la Cluj, peste 30.000 de elevi și studenți români învață limba franceză în acest oraș. Aproape 2000 de cetățeni francezi sunt rezidenți la Cluj, peste 200 de firme își au sediul aici, foarte multe companii din Hexagon au relații de dezvoltare economică cu firme din municipiul nostru. Avem la Cluj unul dintre cele mai puternice Institute Franceze din afara Franței. Avem un consul onorific extrem de dinamic și de activ, avem și două orașe înfrățite cu municipiul nostru, Nantes și Dijon, cu care menținem relații deosebit de bune (…) Franța a fost cel mai fidel partener al României din întreaga sa istorie”.

Vice-președintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár: „La orice eveniment care se desfășoară în Cluj-Napoca auzi tineri vorbind limba franceză. Ei aduc, astfel, plusvaloare Transilvaniei. Și consulul onorific al Franței la Cluj-Napoca, domnul Pascal Fesneau, este un participant constant la manifestările culturale de mare ținută organizate în orașul nostru. Clujul are reputația de a fi cel mai primitor oraș din Europa, iar francezii se află printre cei care au atribuit acest calificativ municipiului. Vă mulțumesc că putem construi împreună”.

Președintele Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză, Radu Moisin: ”Prestigiosul diplomat român Nicolae Titulescu spunea că atunci când vorbești de Franța și de România este dificil să separi inima de rațiune. Azi, legăturile istorice dintre cele două țări  sunt la fel de puternice precum au fost și în urmă cu 150 de ani. Franța este în topul investitorilor francezi în România iar rețeaua francofonă este dintre cele mai puternice din Europa (…). Mii de tineri francezi au ales să studieze la universitățile clujene, cu convingerea că vor deveni foarte buni specialiști în domeniile alese de ei pentru profesiune”.

                                                                *** 

Prim-consilierul Ambasadei Franței la București, Philippe Wieber, pentru cotidianul „Făclia”: „Sunt cu totul încântat să mă aflu în această seară la Cluj-Napoca și să constat dinamismul relațiilor dintre Franța și acest oraș românesc. Apreciez participarea numeroasă a clujenilor francofoni și francofili. Fie la Ambasada Franței din București, fie la Institutul Francez din Cluj-Napoca sau la Clubul Francofon de Afaceri, sunt intense activitățile menite să confere noi dimensiuni durabile relațiilor tradiționale dintre cele două țări.”

Consulul onorific al Franței la Cluj, reprezentând CFAC, Pascal Fesneau, pentru cotidianul „Făclia”: „Cluj-Napoca e orașul care m-a adoptat efectiv și afectiv, ceea ce mă face să cred că merit să mă bucur de această rezidență superbă în orașul din inima Transilvaniei, oraș cu un puternic potențial și cu o foarte bună calitate a vieții. La Cluj te convingi zi de zi de diferențele existente comparativ cu alte mari orașe europene: Clujul cucerește prin calmul urban, serenitatea locuitorilor, proximitatea de natura înconjurătoare fantastică, reputatele universități cu mare potențial economic, prin aeroportul modern, primitor. Orașul se dezvoltă cu fiecare zi mai mult, sunt alte și alte noi proiecte de mobilitate urbană, de dezvoltare durabilă. Noi, francezii, sunt foarte sensibili la aceste aspecte”.

Directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, Alexandra Servel,  pentru cotidianul „Făclia”: „Prezența atât de numeroasă din această seară dedicată Franței mă bucură enorm, pentru că relevă prietenia franco-română. Și vorbim de participanți din generații diferite, așadar de vârste diferite, de diferențe de profil, dar toți fac dovada unei sincere apropieri de Franța, ceea ce este, cu evidență, angajant. Este excepțional cadrul în care are loc, la Cluj-Napoca, celebrarea Franței. 14 iulie e, în Franța, o sărbătoare care se vrea populară. Dar aici, cu toată amenajarea realizată în aer liber, cu ghirlandele cu drapelul francez, în mijlocul unui parc superb, într-o ambianță elegantă, șic, ne bucurăm de o atmosfera aparte, distinsă. Locul și modul în care s-a gândit desfășurarea acestei celebrări cucerește toate privirile”.

Președintele Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză, Radu Moisin, pentru cotidianul „Făclia”: „În 2023 sărbătorim 30 de ani de francofonie instituțională. Românii sunt francofoni de aproximativ două secole. (…) În Cluj-Napoca și în Transilvania e un fond francofon uriaș. Sigur, nu toată francofonia e concentrată în București. Cel mai important centru francofon din România e, în realitate, Cluj-Napoca, în principal datorită Universităților «Babeș-Bolyai», de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» și celei de Științe Agricole și Medicină Veterinară, precum și mediului de afaceri prosper, dar și proiectelor culturale. Anul acesta s-au derulat multe schimburi culturale și multe vizite la nivel parlamentar, între cele două grupuri de prietenie. Pe lângă tradiționalele schimburi culturale și economice, susținerile pe care ni le dorim din partea francezilor, sunt, cu titlu obsesiv, cele ce privesc aderarea României la spațiul Schengen. Rolul nostru este să-i facem pe cât la mulți parlamentari franceză să știe că România a îndeplinit, încă din anul 2011, toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen. Rapoartele obiective ale Uniunii Europene și nu cele ale părții române relevă, pentru Agenția de Protecție a Frontierelor  Exterioare ale UE (FRONTEX) că doar 1,28% din totalul migrației ilegale care ajunge în Austria  și Centrul Europei a trecut prin România. E o valoare insignifiantă. Migrația ilegală se face prin Serbia, Croația ori Ungaria”.

 

Carmen FĂRCAȘIU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut