Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, invită populaţia la conştientizare şi la acţiune pentru o lume mai puţin împovărată de cancer.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

„În 4 februarie sărbătorim #ZiuaMondialăaCancerului, o zi în care lumea întreagă se unește în lupta împotriva cancerului. Haideți să fim împreună pentru a crește conștientizarea, a inspira acțiunea și a oferi sprijin celor afectați de cancer. Fie prin prevenție, detectare timpurie sau tratament îmbunătățit, fiecare dintre noi poate aduce o schimbare. Să răspândim speranța, să încurajăm obiceiuri sănătoase și să țintim pentru o lume fără cancer. Uniți, putem aduce o schimbare”, a transmis Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca.

Ziua Mondială a Cancerului urmăreşte să promoveze conştientizarea cancerului ca problemă de sănătate publică şi să consolideze acţiunile pentru îmbunătăţirea accesului la îngrijire de calitate, screening, depistare precoce, tratament şi îngrijiri paliative, notează https://www.emro.who.int/.

Ianuarie a fost Luna de conştientizare a cancerului de col uterin, o şansă ideală pentru OMS şi partenerii de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de col uterin şi vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV), principala cauză a cancerului de col uterin. În 2024, Luna de conştientizare a cancerului de col uterin şi-a propus să evidenţieze importanţa creşterii accesului la vaccinurile HPV, screening-ul regulat şi tratamentul de ultimă generaţie pentru cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Obiectivul comun este de a reduce dramatic apariţia cancerului de col uterin până în 2030 şi de a elimina boala ca problemă de sănătate publică până în 2120.

Tema pentru Ziua Mondială a Cancerului 2022-2024 este ”Close the Care Gap” (Închideţi decalajul în îngrijire). Ultimul an al campaniei, 2024, are sloganul ”Together, we challenge those in power” (Împreună, îi provocăm pe cei de la putere) şi se referă la atragerea atenţiei la un nivel superior – evidenţiază https://www.worldcancerday.org/. ”Ne vom ridica vocile pentru a-i implica pe liderii noştri. Acum, că avem cunoştinţe şi o comunitate unită alături de noi, suntem gata să zdruncinăm bazele nedreptăţii – să devenim avocaţi pe tot parcursul vieţii, complet pregătiţi pentru a impulsiona o schimbare de durată. Împreună, ne vom asigura că liderii noştri ştiu că cerem angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să confrunte inechitatea şi de a ne investi resursele pentru a realiza o lume justă şi fără cancer. Vom face apel la lideri să elimine inechităţile în materie de sănătate prin abordarea cauzelor lor fundamentale, asigurându-ne că toată lumea are acces la servicii de sănătate de calitate când, unde şi cum are nevoie de ele.”, reprezintă îndemnul campaniei.

Ziua Mondială împotriva Cancerului a fost iniţiată la 4 februarie 2000 la Summitul Mondial Împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu de la Paris. Carta de la Paris urmăreşte să promoveze cercetarea, prevenirea cancerului, îmbunătăţirea serviciilor pentru pacienţi, sensibilizarea şi mobilizarea comunităţii globale pentru a progresa în lupta împotriva cancerului şi pentru adoptarea Zilei Mondiale împotriva Cancerului.

Statisticile din România arată o creştere cu 22% a numărului de cazuri noi de cancer în ţară, în primele trei trimestre din 2023 comparativ cu 2022, potrivit https://fabc.ro/. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului în 2024, la 5 februarie, la Art Safari, începând cu ora 10.30. Acţiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei româneşti, cu toate componentele sale: screening populaţional pentru o diagnosticare precoce, investigaţii genetice şi moleculare pentru acces la terapii ţintite, creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu cancer, soluţii pentru eliminarea discontinuităţii tratamentelor, monitorizare şi programe de reabilitare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut