Ziua Mondială a Inimii, marcată la Cluj-Napoca

La 29 septembrie este marcată anual, din 2000, Ziua Mondială a Inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO. În acest context, Clubul Rotary SAMVS Cluj-Napoca, împreună cu Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii, au lansat programul ,,Promenada Inimilor 2021” prin care se dorește sensibilizarea opiniei publice cu privire importanța păstrării unui stil de viață sănătos, reamintind, totodată, că activitatea fizică (cu respectarea distanțării), minim 30 de minute pe zi, este cel mai bun mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare. 

,,La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării  modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?”, susține Dan Gaiţă, profesor de cardiologie și membru Rotary.

La rândul său, prof. dr Gabriel Kacsó, cadru didactic la UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, a ținut să precizeze că sănătatea ne este dată, dar trebuie să ne străduim pentru a o menţine.

În cadrul programului ,,Promenada Inimilor 2021” Clubul Rotary SAMVS Cluj-Napoca a organizat duminică, 26 septembrie, o plimbare în grup la care au fost invitați să participe locuitorii orașului. Clujenii care au dat curs invitației au parcurs o distanță de 2,5 km pe traseul Parcul Rozelor, pe malul drept al Someşului, pe lângă Parcul „Iuliu Hațieganu”, trecere Someş pe pasarela pietonală din apropierea parcului Gigorescu, retur pe malul stâng al Someşului până la pasarela pietonală din zona sensului giratoriu amenajat la intersecția străzilor Mirăslău și Bulevardul 1 Decembrie 1989.

Program iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, ,,Promenada Inimilor” a avut succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.

În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai – Ziua Naţională a Inimii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut