Ziua Memoriei – Ziua Porților Deschise la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, din Sighet

Fundația Academia Civică organizează și în acest an, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din orașul Sighet, Ziua Memoriei – Ziua porților deschise, o zi a celor ce au trecut prin închisorile și deportările comuniste sau au luptat în rezistența împotriva comunismului. Această zi de reculegere se va desfășura în 2 iunie (Sărbătoarea Înălțării Domnului), împreună cu Ziua Eroilor.

În programul manifestărilor: orele 09:30-10:30 – masa rotundă „Europa și post-comunismul”, moderator Ana Blandiana; orele 10:30-11:30 – lansări de carte: Monica Mărgineanu, Realiter, Fundația Academia Civică, 2022; Traian Călin Uba (editor), Prețul credinței, Fundația Academia Civică, 2022; Cornel Jurju, Cosmin Budeancă, Suferința nu se dă la frați. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni, Polirom, 2022; Mariana Gorczyca, Rubla, locul fără umbră, Editura Școala Ardeleană, 2022. Între orele 11:30-12:30 este programată vizitarea muzeului, urmată, de la ora 13:00, de serviciul religios oficiat la Cimitirul Săracilor.

Sunt așteptați, la aceste manifestări, foști deținuți politici, deportați, familiile și prietenii lor, ca și „toți cei ce n-au renunțat la amintirea suferinței”. Cei care nu au făcut-o în alți ani sunt rugați să aducă un pumn de pământ din locurile unde s-a murit, pentru a fi depus în urnele din Cenotaful eroilor, aflat sub altarul din cimitir.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut