Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată fără restricții, la Cluj

În contextul pandemiei, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni nu a fost marcată prin manifestări, nici anul trecut, și nici acum doi ani. Anul acesta, în schimb, tradiționalele manifestări se vor desfășura ca „pe vremuri”, fără restricții.

Marșul de mîine, 15 martie, va începe la ora 11.00, la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu și se va derula pe ruta: Piaţa Avram Iancu, Bulevardul Eroilor- zona pietonală, Piaţa Unirii. După slujbă, participanţii se vor deplasa către Hotelul Biasini, unde vor avea loc mai multe evenimente şi vor lua cuvântul, ca în fiecare an, lideri şi invitaţi ai UDMR, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale.

De altfel, Primăria Cluj-Napoca a anunțat închiderea circulației rutiere, cu ocazia manifestărilor publice organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe str. Universității și str. Avram Iancu, între orele 13.30 – 14.30.

„Ne bucurăm că putem marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni ca înainte de pandemie, fără restricții. Ne bucurăm că scăpăm de pandemie, dar nu ne bucurăm deloc de războiul din Ucraina… Manifestările vor fi cele obișnuite, cele care se organizau în fiecare an, înaintea crizei sanitare”, a punctat liderul UDMR Cluj, Csoma Botond.

Pe 15 martie maghiarii aniversează începutul Revoluţiei de la 1848, în urma căreia locuitorii Ungariei, care era parte a Imperiului Habsburgic, au obţinut libertăţi politice şi egalitate socială.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată în fiecare an în România, în capitală, dar şi în mai multe localităţi din Transilvania.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut