Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene

La 12 octombrie, este sărbătorită, anual, Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, instituită prin Legea nr. 181/2019.

Iniţiatorii proiectului de lege privind instituirea zilei de 12 Octombrie – Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, deputaţii Varujan Vosganian (ALDE) şi Varujan Pambuccian (liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale), au arătat în expunerea de motive că la data de 12 octombrie sunt „sărbătoriţi în toată lumea armeană primii creatori de cultură armeană care au scris în limba armeană şi au utilizat alfabetul în limba armeană cu peste 1.500 de ani în urmă”, potrivit https://www.cdep.ro/.

Ansamblul de dansuri armeneşti Vartavar, la festivalul ‘Strada Armenească’, eveniment organizat de Comunitatea Armeană din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB, 2013.

Regatul Armean a adoptat creştinismul ca religie de stat şi ca unică religie a armenilor în anul 301. În acea perioadă, Biblia era scrisă în ebraică, aramaică şi în greacă, însă, după creştinarea Armeniei, a existat temerea că identitatea naţională s-ar fi putut pierde în condiţiile în care textul Bibliei ar fi utilizat un alfabet de împrumut (cel aramaic, în circulaţie pe atunci în Armenia) sau o limbă diferită de limba armeană (limba greacă). Astfel, s-a hotărât înfiinţarea unui ordin ai cărui călugări să conceapă un alfabet potrivit limbii armene şi să traducă principalele scrieri creştine şi laice ale lumii în limba armeană.

Ziua de 12 octombrie, în calendarul Bisericii Armene, este sărbătoarea Sfinţilor Traducători, care îi omagiază pe călugărul Mesrop Maştoţ, pe patriarhul Sahak Partev şi pe ucenicii lor, care au tradus Biblia în limba armeană, în prima jumătate a secolului al V-lea. „În anul 405, Mesrop Maştoţ a creat alfabetul armean, plecând de la încercări similare din secolele I-IV. Alfabetul conţinea 36 de litere, la care s-au adăugat în Evul Mediu încă două litere, dându-i forma de astăzi. UNESCO a înscris alfabetul armean, în 2016, în Lista reprezentativă a moştenirii culturale intangibile a umanităţii”, potrivit aceleiaşi surse.

La 18 septembrie 2019, Senatul, şi la 12 octombrie, Camera Deputaţilor, au adoptat proiectul legislativ privind declararea zilei de 12 octombrie drept Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 10 octombrie 2019, decretul pentru promulgarea Legii nr. 181/2019 privind instituirea zilei de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene.

Potrivit legii, sărbătorirea acestei zile „poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, precum şi de către societatea civilă, persoane fizice şi persoane juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării limbii, alfabetului şi culturii armene. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut