Ziua Internațională a Yoga 2021, la Cluj-Napoca

Ziua Internațională a Yoga 2021 sosește după o perioadă de mari suferințe în lume din cauza pandemiei COVID 19. Viața tuturor a fost dată peste cap, mulți au pierit din cauza bolii și un număr impresionant de oameni au rămas „să adune rămășițele după o furtună despre care nimeni nu se aștepta să devină atât de nimicitoare”. Nu numai sănătatea fizică a fost afectată, dar problemele psihologice au fost „fie exacerbate, fie au ieșit la suprafață din cauza efectelor cumulate ale schimbărilor bruște, restricțiilor și perioadelor lungi de izolare”.

În aceste momente delicate și dificile – anunță Ambasada Indiei la București -, „obiectivele Yoga – bunăstarea fizică și mentală prin încorporarea practicilor specifice în rutina zilnică – nu au fost niciodată mai potrivite”. Aceste vremuri pline de încercare „au evidențiat, încă o dată, că îmbrățișarea practicilor yoga poate ajuta la menținerea în formă și la păstrarea sănătății, dar și la alungarea izolării, depresiei și anxietății, ca să nu mai vorbim de efectele pozitive în cazul pacienților infectați cu COVID, contribuind la recuperarea echilibrului fizic, mental și social pierdut”.

„Întrucât Ziua Internațională a Yoga 2021 este unul dintre primele evenimente globale care marchează pași spre revenirea la normalitate, sărbătoarea din acest an se cuibărește sub umbrela «Yoga pentru bunăstare». Organizațiile internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății, menționează yoga ca un mijloc important de îmbunătățire a sănătății, prin a fi mai activ și a avea grijă atât de corp, cât și de minte. UNICEF ne reamintește că cei mici pot practica poziții de yoga fără niciun risc, prin urmare, atât adulții, cât și copiii pot profita de beneficiile oferite de acest sistem antic” – se precizează într-un comunicat al Ambasadei Indiei la București, remis ziarului Făclia.

Ce este yoga?

„Yoga este darul gratuit al Indiei pentru lume. Doar trebuie să ajungă la oameni și cei dispuși să vadă și să înțeleagă vor profita fără îndoială de comorile sale” – spune ambasadorul Indiei în Albania, Moldova și România, Rahul Shrivastava.

Derivat din termenul sanscrit „yoga” – adică unire, legare – este un sistem vechi care reunește practici pentru a liniști corpul, mintea și spiritul. Popularitatea sa a crescut exponențial în ultimele decenii, motiv pentru care Națiunile Unite au proclamat ziua de 21 iunie Ziua Internațională a Yoga, prin rezoluția 69/131 din 11 decembrie 2014. Proiectul de rezoluție, propus de India, a fost susținut de un număr record de 175 de state membre. „Yoga nu înseamnă doar exerciții fizice; este o modalitate de a descoperi sentimentul unității cu tine, lumea și natura”, afirma prim-ministrul Narendra Modi, la deschiderea celei de-a 69-a sesiuni a Adunării Generale.

Ziua Internațională a Yoga 2021 va fi marcată printr-o serie de evenimente organizate în câteva orașe din România (la Cluj-Napoca, în 26-27 iunie, orele 10:00 – 14:00, la Baza Sportivă Gheorgheni; organizator: Școala indiană de terapie Yoga), Moldova și Albania. Evenimentele sunt susținute de Ambasada Indiei în aceste trei țări.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut