Ziua Internațională a Limbii Esperanto, marcată la Gherla

Gherlenii marchează și în acest an Ziua Internațională a Limbii Esperanto, un eveniment important în viața tinerilor (dar, nu numai), care studiază această limbă, mai rar cunoscută, dar răspândită în toată lumea.

În municipiul Gherla, încă în anii 90 s-a înființat un prim curs de studiere a limbii sub conducerea profesoarei Mariana Berariu, la care, alături de elevii Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, au participat și câțiva părinți. Pe lângă orele de curs, cei interesați de această limbă au întreținut și legături prietenești cu membrii unor cercuri de învățare a limbii esperanto din orașul înfrățit Forchheim (Germania), vizitându-se reciproc. Astfel, mai multe grupuri de tineri gherleni au efectuat excursii documentare în Germania, dar unii au vizitat și localități din Olanda. De asemenea, municipiul Gherla a găzduit, în toamna anului 2022, Congresul limbii esperanto pe țară, la care au fost invitați și specialiști din Ungaria.

„26 iulie este Ziua Internațională a Limbii Esperanto, este ziua din anul 1887 când Zamenhof a publicat un mic pamflet care a introdus pentru prima dată esperanto în lume. De atunci esperanto a evoluat, este tot mai cunoscută, se vorbește pe toate continentele, mii de oameni folosesc esperanto în medii sociale. Sunt cursuri în școli, universități și în mediul online, forumuri despre problemele lumii. Esperanto este o soluție pentru comunicarea internațională, pentru dialog, înțelegere și solidaritate între oameni și națiuni bazate pe egalitate lingvistică.

În 12 iunie 2023, comitetul Organizațiilor Neguvernamentale pentru Limbi din cadrul ONU, ai cărui președinte și vicepreședinte sunt reprezentanții UEA (Asociația Mondială de Esperanto) la Națiunile Unite, prof. Francis Hult și prof. Humphrey Tonkin au convocat o întâlnire specială cu liderii Națiunilor Unite pe tema construirii înțelegerii reciproce prin multilingvism. Întâlnirea în sine a fost multilingvă, cu interpretare simultană în cele șase limbi oficiale ale ONU (engleză, arabă, chineză, franceză, spaniolă și rusă). În plus, Asociația Universală Esperanto a furnizat interpretarea în limba esperanto, de către echipa Duncan Charters, István Ertl, Edmund Grimley Evans și Adrian Tanner. Întâlnirea marchează cea mai importantă utilizare a limbii esperanto într-o întâlnire a liderilor cu părțile interesate ale Națiunilor Unite. În acest sens, este un moment de succes în strategia UEA pentru a promova practica multilingvismului în cadrul Organizației Națiunilor Unite, pentru a deschide calea pentru utilizarea mai multor limbi, inclusiv esperanto. Între 29 iulie – 5 august 2023 va avea loc Congresul mondial de Esperanto la Torino, cu tema «Imigrația și confluența valorilor umane», iar în anul 2024, pentru prima dată, continentul african va găzdui Congresul Mondial, în orașul Arusha din Tanzania” – este mesajul transmis de doamna Aurora Bute, vicepreședinta Asociației de Esperanto din România și membru în comitetul de conducere al Asociației Mondiale de Esperanto.

Sunt cuvinte primite cu mult interes de gherlenii care studiază această limbă.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut