Ziua internațională a iei marcată și la Gherla

Spre surprinderea pietonilor care vineri, 23 iunie, au trecut prin centrul municipiului Gherla, foarte multe femei au purtat frumoasele cămăși tradiționale, și nu întâmplător.

Populația orașului de pe Someș știa din anii trecuți că în această zi se sărbătorește Ziua internațională a iei – principala piesă din componența costumului tradițional românesc. În jurul iei se conturează, în mod extrem de plăcut, celelalte elemente ale acestuia. Toate laolaltă, într-o armonie cromatică, dar și ornamentală, alcătuiesc unicitatea costumului popular românesc. Pentru români, ia tradițională este și trebuie să rămână, un simbol național, un element care să ne evidențieze istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea, dar și o caracteristică a viitorului nostru cultural. Ia românească, caracteristică și pe meleagurile clujene, împodobită sau nu, cu broderii complexe și simboluri de o frumusețe sofisticată, cu o cromatică care împletește o diversitate atrăgătoare de nuanțe, tinde să devină un must-have în orice garderobă. Purtată cu ocazia unei plimbări sau la un eveniment special (cum a fost și ziua de vineri), ia românească se transformă, încet, dar sigur, în piesa centrală a multor ținute. Ia tradițională trebuie privită si analizată, depășind limitele unui simplu obiect vestimentar. Dacă ne gândim la elementele de bază ce alcătuiesc compoziția iei, umărul sau cusătura ce unește mâneca de părțile din față și spate ale iei, încrețul, altița (acea bandă lată, frumos și bogat decorată pe mânecă care reprezintă elementul definitoriu al modelului și care nu se repetă în nici o altă parte a iei), râurile (acele benzi drepte sau oblice prezente pe piept și mâneci) și bibilurile sau cheițele (cusături de îmbinare a bucăților de material), putem afirma cu ușurință că ia românească este Simbolul unei națiuni. Croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, ia este de fapt o cămașă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii. Tehnica decorării ei s-a transmis din generație în generație și în împrejurimile municipiului Gherla, unde și în zilele noastre motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură.

Vineri, 23 iunie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății nr. 3 a fost organizată o expoziție pe tema „Cum citim o ie”, cu această ocazie fiind prezentate câteva modele tradiționale din zona noastră. Cei care au trecut prin fața locației au putut admira în vitrină cele mai frumoase exemplare de ie, modele des întâlnite pe meleagurile Câmpiei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut