Ziua Internaţională a Alergiilor, marcată la Cluj-Napoca

Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) a sărbătorit, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Ziua Alergiilor.

Potrivit organizatorilor, în condiţiile în care numărul cazurilor de alergie a crescut, la nivel global, şi 1 copil din 4 este alergic, iar în România prevalenţa afecţiunilor la copii urmează această tendinţă, întîlnirea s-a concentrat pe aspectele esenţiale ale acestei boli.

„O problemă puţin cunoscută în România este prezenţa unui nou polen, extrem de agresiv ca alergenicitate. În ultimii ani, în zona noastră geografică s-au dezvoltat buruieni de tipul ambroziei şi artemisiei, care polenizează în perioada august-noiembrie şi sînt extrem de alergizante, pacienţii dezvoltînd rinită şi astmă severă. Bolile alergice sînt afecţiuni invalidante, ducînd la absenteism (la şcoală, la locul de muncă), rezultate scăzute la examene/teste şi la scăderea productivităţii muncii. Toate acestea ar putea fi rezolvate cu ajutorul unui tratament specific pentru bolile alergice, şi anume, imunoterapia specifică cu alergen – vaccinarea cu alergeni (desensibilizarea). Această vaccinare poate reduce afecţiunea ca severitate, reduce agravările ei şi, în multe cazuri, contribuie chiar la vindecare. Din păcate, sistemul de asigurări de sănătate din România nu decontează pacienţilor această terapie, care poate fi aplicată atît la copii, cît şi la adulţi” – spun specialiştii.

Potrivit acestora, un alt aspect problematic legat de bolile alergice severe este lipsa decontării medicamentului salvator de viaţă în şocul anafilactic. Anul acesta s-a reintrodus în România medicamentul injectabil, cu autoadministrare, ce poate salva un alergic care dezvoltă şoc anafilactic. „Acest medicament este decontat în toate ţările, de către sistemele de asigurări medicale. Din păcate, în România el este decontat doar pentru copiii care suferă un transplant cardiac, deşi medicamentul este adresat, cu precădere, afecţiunilor alergice. Dorim să tragem un semnal de alarmă legat de această terapie care trebuie decontată de sistemul de asigurări pentru afecţiunile alergice”, a declarat prof. Diana Deleanu, preşedintele SRAIC, conform unui comunicat al organizatorilor, remis presei.

O altă problemă legată de bolile alergice, reclamată de preşedintele SRAIC, este lipsa vaccinului pentru pacienţii care au alergie la veninul de albină şi viespe, care este o alergie cu risc crescut de deces. Potrivit prof. Deleanu, pacienţii sînt nevoiţi să îşi procure vaccinul din alte ţări din Uniunea Europeană.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut