Ziua Independenței Naționale a României, marcată la Cluj-Napoca

Ziua Independenței Naționale a României – 145 ani, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial au fost sărbătorite, marți, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Manifestările au cuprins prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României și al imnului european, după care un sobor de preoți militari și civili au oficiat o slujbă religioasă. De asemenea, manifestările au continuat cu un moment artistic susținut de elevi clujeni, iar la final, cei prezenți au put asista la defilarea unui dispozitiv de militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În cadrul evenimentului, subprefectul județului Cluj, Tasnadi Istvan Szilard a citit mesajul primului ministru al României, Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Independenței României și Zilei Regalității. „La 10 Mai România celebrează cea de-a 145-a aniversare a independenței de stat, proclamată în Parlamentul României de către Mihail Kogâlniceanu, ministru de Externe în guvernul condus de liberalul I.C. Brătianu și dobândită cu arma în mână în Războiul de Independență de la 1877, pe c\mpurile de luptă. (…)Servind România cu onoare și demnitate, parte inestimabilă a patrimoniului și a destinului nostru european pe câmpul de luptă sau prin diplomație, regalitatea a contribuit nemijlocit la România de astăzi, o țară liberă și unită în Europa, un ideal pentru care generații întregi s-au sacrificat. Independența României a fost obținută cu greu prin sacrificiile și jertfa de sânge a ostașilor noștri. Este obligația și responsabilitatea noastră de a le respecta memoria și a le onora sacrificiile prin care România a dobândit independența de stat. Rezultat al unui efort conjugat al Armatei diplomației și societății în ansamblul său, independența noastră a consolidat construcția națiunală generată de Unirea Principatelor și ne-a deschis drumul către modernitate, către valorile occidentale, către recunoașterea vocației noastre europene”, a transmis premierul.

La rândul său, primarul Emil Boc, a subliniat că această Zi a Victoriei – 9 Mai 1945 reprezintă și începutul unei noi vieți în Europa. El a atras atenția că națiunile europene, după două războaie mondiale, au ajuns la concluzia că doar lucrând împreună pot preveni războiul și doar găsind soluții de a colabora pot asigura pace și prosperitate pe continent.

Potrivit primarului, proiectul european este unul de succes, chiar dacă nu este perfecct, iar el inspiră astăzi întreaga planetă. „Majoritatea covârșitoare a europenilor cred în UE, dar cred că aceasta nu funcționează la nivelul așteptărilor lor. Există un decalaj între realități și așteptări și asta cred că e valabil oriunde. În fiecare țară, localitate, oamenii așteaptă mai mult de la noi, de la democrație”, a mai spus primarul.

Totodată, el a atras atenția că anul acesta sărbătorim aceste moment într-un context diferit, dat de războiul din Ucraina.

„Ideal, așa cum se spunea și ieri în Parlamentul European e ca Ucraina să reziste, Rusia să nu câștige, războiul să nu escaladeze, și pacea să fie restabilită și, cum spunea Macron, nimeni să nu fie umilit, în urma acestui război”, a spus Emil Boc.

El a mai subliniat importanța de a sprijini Ucraina, libertatea și democrația, pentru că valorile pe care această țară le apără sunt și valorile noastre. „În fața dictaturii, autoritarismului, Europa și România sunt mai unite ca niciodată. Speranța lui Putin că va dezbina Europa, NATO, Ucraina, nu i-a reușit și orice zi în care Ucraina rezistă, e o zi în care Putin pierde. Și atunci, care este lecția ce trebuie învățată Independență strategică și o Europă funcțională”, a mai precizat Emil Boc.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut