Ziua Imnului Național la Cluj-Napoca

Clujenii au sărbătorit, ieri, Ziua Imnului Naţional. în cadrul unei ceremonii publice organizate de Instituția Prefectului – județul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie „Gemina”, pe platoul din fața Centrului Cultural Urban Casino. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei județene și locale în frunte cu subprefectul Camelia Sălcudean şi primarul Emil Boc, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice civile şi militare, cadre militare în rezervă şi în retragere. Prefectul județului Cluj, Tasnady Szilard, a lipsit de la Ziua Imnului Național. Prefectul nu a fost la eveniment pentru că, potrivit unor surse, și-a luat concediu de odihnă pentru două zile, respectiv 29 iulie și 30 iulie. Precizăm că Tasnady Szilard a lipsit și la Ziua Drapelului Național, sărbătorită luna trecută. Atunci prefectul a plecat din localitate pentru a participa la un eveniment privat.

Ceremonia publică a debutat cu o slujbă religioasă, după care subprefectul Camelia Sălcudean a dat citire mesajului transmis de premierul Florin Cîțu cu ocazia Zilei Imnului Național.

La rândul său, primarul Emil Boc a arătat în discursul susținut în cadrul evenimentului că „alături de drapel, imnul național reprezintă un simbol peren al poporului român”. „Imnul național al României, născut în focurile Revoluției de la 1848 a fost acel imbold care a fost alături de poporul român în toate momentele astrale care au urmat”, a declarat Emil Boc.

El a făcut o scurtă referire la anul 1859, momentul în care Unirea Principatelor Române a pus temelia constituirii mai târziu a statului național unitar român și la alte momente în care imnul a fost alături de națiunea română, și anume anul 1989, când primul cântec ce s-a auzit pe străzile marilor orașe a fost Deșteaptă-te române, anul 2005, anul semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană și 2007, anul intrării efective a României în UE. „Până la urmă, de ce sărbătorim drapelul național sau imnul național? Eu consider că aceste sărbători reprezintă atât un moment de retrospectivă – cine suntem, de unde venim- dar și de perspectivă – ce facem și unde mergem”, a mai spus Emil Boc.

Un moment inedit l-a reprezentat intonarea de către Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a Imnurilor naționale pe care le-a avut țara noastră în ultimii 150 de ani.

La final, instrumentiștii militari clujeni, alături pe mezzosoprana Lavinia Bocu, au însuflețit publicul prezent, cu interpretarea Imnului Național al României „Deșteaptă-te române”.

Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut