Ziua Europei

În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa. În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit site-ului https://european-union.europa.eu/. Propunerea, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai, conform site-ului https://luxembourg.public.lu/.

La 9 mai 2023, Ziua Europei îi va reuni pe cetăţeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea şi democraţia prin atitudinea sa fermă în faţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a altor conflicte din întreaga lume. De asemenea, va permite vizitatorilor să se familiarizeze mai bine cu eforturile UE de a construi o Europă verde, digitală şi competitivă, echitabilă şi calificată, dar şi puternică, rezilientă şi sigură. Anul acesta, Ziua Europei va pune un accent special pe Anul european al competenţelor 2023, care va debuta la 9 mai, un festival ce se va corela cu multe alte activităţi care plasează competenţele pe primul loc în diferite părţi ale Europei, notează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.

La 6 mai, la Bruxelles, cetăţenii au putut vizita instituţiile UE. În data de 9 mai, cetăţenii vor putea vizita Curtea Europeană de Justiţie şi satul european din oraşul Luxemburg. Satul european a fost înfiinţat de reprezentanţa Comisiei împreună cu autorităţile naţionale, ambasadele statelor membre, instituţiile UE cu sediul la Luxemburg şi societatea civilă. La 13 mai, se vor putea vizita împrejurimile Parlamentului European de la Strasbourg şi sediul celui mai mare organism democratic din Europa.

În toate cele 27 de state membre ale UE şi în întreaga lume, instituţiile UE, împreună cu partenerii şi reţelele lor, vor sărbători Ziua Europei printr-o serie de activităţi de implicare, informare şi divertisment. Reprezentanţele Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu birourile de legătură ale Parlamentului European, cu centrele Europe Direct şi cu alţi parteneri naţionali şi regionali, planifică diverse acţiuni pentru a marca ziua, cum ar fi activităţi de divertisment şi jocuri de întrebări, festivaluri, activităţi sportive, evenimente şi dezbateri culturale, dar şi activităţi de vizibilitate şi campanii pe platformele de comunicare socială.

Între numeroasele evenimente organizate la noi în ţară cu prilejul Zilei Europei, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, se află Festivalul Filmului European 2023 organizat la Timişoara – Capitala Europeană a Culturii -, care începe chiar pe 9 mai şi care va fi marcat printr-o Gală specială. Festivalul se desfăşoară în perioada 9-12 mai, la Cinema Victoria.

„Fără îndoială, cel mai potrivit loc pentru a lansa anul acesta Festivalul Filmului European şi a marca astfel Ziua Europei este Timişoara – Capitala Europeană a Culturii. De aceea, vă invit la ediţia timişoreană a Festivalului, să ne bucurăm împreună de a şaptea artă şi de acest oraş profund multicultural, în care acum peste trei decenii s-a semnat noul act de identitate democratică a României şi în care arta este indisolubil legată de valorile europene”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, potrivit site-ului https://www.icr.ro/.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC Romania, UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene. Partener al ediţiei locale de la Timişoara: Centrul de Proiecte Timişoara.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut