Ziua Eroilor, marcată și la Gherla

Gherlenii, unii îmbrăcați în costume populare, s-au adunat joi, 25 mai, din nou, în locul tradițional al evenimentelor din centrul municipiului, unde, în fața Catedralei Armenești, la Monumentul Eroilor, au participat le festivitățile organizate de Primăria și Consiliul Local cu prilejul Zilei Eroilor.

După intonarea Imnului Național de către fanfara orașului, dirijată de Vasile Chiș, a luat cuvântul primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, care a rememorat actele de vitejie ale eroilor noștri în luptele duse pentru independența și libertatea țării. A urmat un Te Deum în care au fost pomeniți eroii patriei, după care au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor, din partea autorităților locale, a veteranilor de război, a diferitelor instituții și partide politice din localitate. Au fost depuse coroane de flori și la Monumentul Eroilor din centrul satului Băița, localitate componentă a municipiului Gherla.

Tot  cu ocazia Zilei Eroilor, la Centrul  Național de Informare și Promovare Turistică Gherla, sub genericul „Vino alături de noi”, a fost prezentat oficial interviul emoționant realizat de localnicii Maria Moldovan și Eduard Petric cu veteranul de război Iosif Rus (foto), în vârstă de 107 (!) ani, care  a luptat pe front pentru eliberarea pământului românesc și care a depănat amintirile sale legate de eroismul  poporului  nostru. Dânsul, un adevărat erou, care încă se află în viață, peste 70 de ani a slujit cu devotament și viața artistică a urbei de pe Someș, unde a condus mai multe formații ale Clubului Copiilor, activând în orchestra semisimfonică și corul mixt al Casei de Cultură, unde la 95 de ani a fost încă pe scenă!

Destăinuirile domniei sale au stârnit curiozitatea și admirația celor din generația de astăzi, prezenți la întâlnirea de suflet de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății nr. 3, unde au fost prezentate și câteva fotografii cu privire la viața și activitatea veteranului de război Iosif Rusu, cetățean de onoare al municipiului  Gherla.

Iată că edilii Gherlii știu să aprecieze la justa valoare locuitorii urbei care au făcut ceva pentru orașul lui și pentru țara noastră. Un exemplu grăitor am avut joi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Eroilor. La manifestarea de la Centrul Turistic a fost prezent și veteranul de război Iosif Rus, primit cu simpatie și respect de public.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut