Ziua Drapelului Naţional, celebrată la Cluj-Napoca. Prefectul Tasnady, absent de la ceremonial

Ziua Drapelului Naţional a fost sărbătorită, sâmbătă, în Piaţa ‘’Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca, în prezenţa autorităților județene și locale, Armatei şi a numeroase cadre militare în rezervă şi retragere.

Manifestarea a debutat în jurul orei 9 în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde Drapelul Naţional al României a fost sfinţit în cadrul unei slujbe oficiată de un sobor de preoţi militari şi civili.
Drapelul a fost adus apoi în zona din faţa monumentului Avram Iancu, unde a fost binecuvântat şi sărutat de oficialităţile prezente. Prefectul județului Cluj, Tasnady Istvan Szilárd a lipsit de la festivitatea dedicată Zilei Drapelului Național, Instituția Prefectului Județului Cluj fiind reprezentată de subprefectul Camelia Sălcudean. Potrivit unor surse, prefectul nu a ajuns la festivitatea de la Cluj-Napoca dedicată Zilei Drapelului Național al României pentru că ar fi ales să participe la un eveniment privat în afara județului. Și asta în ciuda faptului că premierul Florin Cîțu le-a cerut săptămâna trecută prefecților să nu-și ia zile libere și „să nu plece nicăieri” pentru a fi pregătiți să facă față situațiilor dificile create în această perioadă de fenomenele meteo.

Subprefectul Camelia Sălcudean le-a transmis celor prezenți că Drapelul Naţional aminteşte fiecărui cetăţean român datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.

„Mândria de a fi român o regăsim în fiecare moment în care drapelul naţional este ridicat cu onor, fie că vorbim de ceremonii obişnuite, de celebrarea unor victorii ale românilor sau de comemorarea eroilor neamului. (..)Tricolorul se află în inimile noastre şi, de aceea, Sărbătoarea Zilei Drapelului Naţional este, şi cu siguranţă va rămâne, o sărbătoare de suflet pentru toţi românii.

La mulţi ani Drapel Tricolor! La Mulţi ani România! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a afirmat Sălcudean

La rândul său, primarul Emil Boc a subliniat ca Drapelul Național a însoțit ostașul român și pe fiecare român cel puțin de la 1848 încoace. „<<Treceți batalioane române Carpații>> s-a făcut cu steagul tricolor în frunte pentru a deschide calea spre România Mare”, a spus Boc, precizând că astăzi Drapelul Național este stindardul după care România este reprezentată atât la nivel politic peste tot în lume cât și în teatrele de operațiuni militare de „minunata noastră Armată Română”.

Ceremonialul a continuat cu ridicarea acestui simbol naţional pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului de Stat al României. La final, cei prezenți au putut asista la defilarea militarilor din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Dispozitivul de defilare a fost format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Clujenii prezenţi la manifestare s-au declarat extrem de impresionaţi de modul în care a fost sărbătorită Ziua Tricolorului, precizând că în această perioadă tricolorul ar trebui să-i ţină pe români mai uniţi, pentru a putea trece mai uşor provocările la care sunt supuşi.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut