Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de Academia Română împreună cu Filarmonica „George Enescu“

Academia Română și Filarmonica „George Enescu“ marchează festiv, pentru a treia oară împreună, Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, sărbătoare ajunsă anul acesta la a 11-a ediție.

Despre importanța acestei sărbători culturale și despre rolul ei simbolic în păstrarea și cultivarea identității naționale vor vorbi: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și inițiator al Zilei Culturii Naționale, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audio-Vizual. Alocuțiunile vor fi urmate de un concert susținut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven, Uvertura Egmont; George Enescu, Patru piese inedite pentru vioară și orchestră de coarde (solist: Rafael Butaru); Doru Popovici, Codex Caioni; Constantin Silvestri, Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók, Dansuri românești; Dan Dediu, Codex Brasoviensis.

„Având în vedere actualele condiții impuse de criza sanitară și imposibilitatea de a invita publicul în eleganta sală a Atheneului, evenimentul va fi înregistrat și difuzat la Televiziunea Română, pe postul TVR 3, în 15 ianuarie, de la ora 19:00, și la Trinitas TV, începând cu ora 20:00. De asemeni, Radio România Muzical va difuza concertul la aceeași dată, de la ora 15:30” – a anunțat Academia Română.

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare cu statut național pe care Academia Română a inițiat-o și propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010, fiind confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010.

„Datorăm stabilirea Zilei Culturii Naționale în data de 15 ianuarie, când este aniversată ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, academicianului Eugen Simion, care a dorit să aducă un omagiu permanent personalității emblematice a poetului național. Astfel, începând cu anul 2010, România și românii de pretutindeni sărbătoresc în data de 15 ianuarie, laolaltă, cele două evenimente” – precizează Academia Română.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut