Ziua Culturii Naționale marcată la Gherla

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită  și în  municipiul Gherla, membrii Cenaclului literar  „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură fiind prezenți în corpore la ședința festivă ce a avut loc la Biblioteca Municipală din centrul orașului.

Întâlnirea oamenilor de litere a fost deschisă de președintele cenaclului, Constantin Istici, care a dat apoi cuvântul celui mai tânăr membru, Sergiu Crăciun, care a vorbit despre personalitatea marelui nostru poet național și universal Mihai Eminescu și despre semnificația Zilei  Culturii Naționale.

Despre evenimentul de sâmbătă după amiază putem spune că a fost o simbioză a literaturii, artei și muzicii, având în vedere programul variat întocmit de organizatori. Membrii cenaclului au  recitat poezii eminesciene, dar  și lucrări originale, indiferent că a fost vorba de proză sau poezie. Printre cei care și-au adus contribuția la reușita ședinței de cenaclu de la sfârșitul săptămânii s-au aflat: Constantin Istici, Pușa Lia Popan, Nicolae Suciu, Alexandru Maier, Irimie Perșa, Ida Rognean, Sergiu Crăciun, Vasile Ungur, Paula Ceserean și Marius Guţă, cu toții  prezentând și creații proprii dedicate marelui nostru poet Mihai  Eminescu.

De la dezbaterile desfășurate în sala  de lectură a  bibliotecii participanții s-au deplasat în parcul mare, unde au depus coroane de flori la busturile lui poeților Mihai Eminescu și George Coșbuc și unde, de asemenea, au  recitat poezii din lirica celor  doi mari titani ai poeziei românești, un moment deosebit de frumos și emoționant, imortalizat și de fotografiile comune realizate la fața locului.

Cu ocazia manifestării culturale de la Biblioteca Municipală, cunoscutul pictor gherlean Albin Kaczka a expus cinci tablouri, lucrări inspirate din natură și care au lărgit aria tematicii abordate cu ocazia Zilei Culturii Naționale. De la ședința cenaclului nu putea lipsi muzica, prezentată de interpreții instrumentiști Constantin Istici, Kutaș Alexandru „Blacky”, Andrei Gabor, Irimie Perșa și tânăra instrumentistă (flaut) a fanfarei municipale,  Augusta Oros, care au susținut un reușit recital muzical cu piese inspirate din lirica eminesciană.

Manifestări dedicate zilei de 15 ianuarie au mai avut loc la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și în unitățile  de învățământ din municipiul Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut