Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Ziua Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie, va fi, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, o duminică de sărbătoare. Clujenii, dar și turiștii care vor trece pragul instituției vor avea parte de un eveniment special, cu muzică, cu piese de colecție expuse în exclusivitate, cu proiecții și „cu… un pahar de spumant în cinstea culturii și a noului an”, în cadrul unui program prelungit.

Între orele 10:00 și 20:00, intrarea va fi liberă pentru toate categoriile de vizitatori. Expozițiile care se pot vizita sunt: Istoriile Clujului – etajul 1; ZMEA. Zei  și Muritori din Egiptul Antic – etajul 1; Incursiuni dacice în spațiul virtual – etajul 2.

Cu începere de la ora 18:00, MNIT propune publicului un eveniment special – High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3. High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu este un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Aceștia susțin recitalurile în spațiul MNIT, într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului, fiecare astfel de eveniment reprezentând o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii interpretează repertoriul ales și el anume pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.

În acest episod – anunță organizatorii – High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu vă transpune atmosfera de salon de epocă de sfârșit de secol XIX și început de secol XX al dr. Ioan Rațiu (1828-1902), o personalitate de primă mărime a românilor din Transilvania, un om politic remarcabil și un jurist talentat, dar și un promotor al culturii naționale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Expoziția temporară organizată cu prilejul acestui eveniment cuprinde fotografii de epocă cu imaginea salonului de oaspeți și a celorlalte încăperi din locuința sa din Sibiu, obiecte personale ale dr. Ioan Rațiu, trusa de birou, tablouri și fotografii înrămate, mobilier de epocă, exemplarul tipărit al Memorandului sau documente originale ale procesului intentat memorandiștilor (Cluj, 7-25 mai 1894), în urma căruia aceștia au fost condamnați la închisoare.

Fotografiile fac parte dintr-o serie de imagini de epocă inedite cuprinse într-un album donat muzeului de Augustin Rațiu (1884-1970), avocat și om politic din Turda. Cu ajutorul imaginilor, vizitatorul poate descoperi încăperile în care familia Rațiu își primea numeroșii musafiri care i-au trecut pragul la sfârșitul sec. al XIX-lea și în primele decenii ale sec. XX. Salonul de oaspeți, biroul fiicei sale, Felicia, și celelalte camere erau frumos decorate cu mobilier de epocă, obiecte decorative, suveniruri, țesături, draperii, tablouri, fotografii înrămate și plante ornamentale ce creau o atmosferă intimă și plăcută – precizează organizatorii.

Potrivit acestora, expoziția are un caracter exclusivist, se va desfășura doar pe durata evenimentului, în timp ce publicul va asculta un recital live al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, care va interpreta un program eclectic de muzica clasică, dar și ritmuri de jazz și swing.

Prețul unui bilet pentru acest eveniment este de 50 lei, iar biletul la eveniment include și o vizită gratuită la MNIT, care poate fi făcută „oricând, în programul de funcționare al muzeului, până la finalul lunii ianuarie”. Biletele se pot achiziționa de pe eventbook.ro.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut