Ziua Copilului, sărbătorit cu activități tradiționale în Parohia Berchieșu

Multe din sărbătorile organizate în localitatea Bercheșu, aparținătoare comunei Frata, sunt rodul preocupării preotului ortodox Vasile-Florin Negru, care nu este doar un slujitor al altarului, ci și un iubitor al istoriei și evenimentelor scrise cu majuscule în calendarul României și chiar al comunei în care slujește.

Bună oară, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului, în Parohia Ortodoxă Română Berchieșu, protopopiatul Turda, păstorită de pr. Vasile-Florin Negru, a avut loc o activitate deosebită, desfășurată la biserica de lemn, monument istoric construit aici în anul 1747.

Având în vedere faptul că anul 2019 a fost dedicat de către Sfântul Sinod al BOR, ca fiind anul omagial al satului românesc, ne informează preotul, împreună cu oameni de suflet din sat, au încercat și au și reușit să le prezente și să le transmită copiilor obiceiurile, portul, graiul și datinile așa cum le-au moștenit de la străbunii lor.

Sâmbătă, sătenii din Berchieșu le-au prezentat copiilor meșteșugurile specifice, din care nu au lipsit prezentarea portului popular specific zonei de câmpie, prezentarea obiceiurilor și datinilor populare cu ocazia diferitelor sărbători religioase și sătești, cusături pe cămăși populare, țesături, coaserea goblenului care poate fi comparată cu ,,pictura cu acul”, împletirea cu pănuși de porumb pentru a realiza diferite obiecte tradiționale, desfăcarea porumbului.

Valorificând frumusețea tradițiilor și obiceiurilor populare în cadrul numeroaselor activități cu copii și tinerii, reușesc să înfrumusețeze și să diversifice viața tinerilor în formare, îi ajută să cunoască tradițiile românești nepieritoare și rolul important pe care îl au în viața oamenilor din  cele mai vechi timpuri, dar și modul în care aceste tradiții au dăinuit peste timp.

Și cu acest prilej au reușit să introducă copiii într-o lume fascinantă a obiceiurilor, meșteșugurilor, jocului, a tuturor evenimentelor tradiționale specifice zonei.

Tradiția este de fapt, o legătură între trecut și prezent, ea exprimă moștenirea de obiceiuri, specifice unui națiuni și reprezintă comori inestimabile ce definesc identitatea unui popor, făcându-l statornic și nemuritor.

Tocmai de aceea, în această primă zi de vară, preotul Vasile Negru și colaboratorii săi din Bercheșu, au înnobilat Ziua Copilului cu valorile trecutului ce pot fi perfecționate de generațiile de azi și de mâine.

D. VATAU

Articole din aceeasi categorie