Ziua Copilului la Colegiul Național ,,Emil Racoviță”

Cu o tradiție de mai bine de un deceniu, Colegiul Național ,,Emil Racoviță” celebrează anual Ziua Copilului prin Festivalului Fizicii – o activitate amplă desfășurată în curtea școlii. În acest an, Festivalul a fost organizat în parteneriat cu Școala Teofil.

Colaborarea are în centrul ei un experiment didactic prin care experiența colegiului este valorificată la clase primare, cei mici făcând pași curajoși înspre domeniul fizicii alături de un specialist.

Vineri, 31 mai 2024, pe poarta școlii au pătruns cu emoție cei 37 de elevi ai Școlii Teofil: clasa pregătitoare, clasele I, a II-a și a III-a, însoțiți de doamnele învățătoare și de domnul învățător. În câteva minute, micuții au ocupat mesele rezervate cu proiectele practice realizate și au fost gata de prezentare. În admirația gazdelor, simpaticii invitați, curajoși, au prezentat la microfon și au demonstrat practic: propagarea undelor folosind ursuleți haribo, bețe de frigărui și bandă scotch, realizarea unei baterii electrice din lămâi sau cartofi, cum construiești un periscop reciclând o cutie de lapte și 2 folii metalice sau țevi de plastic cu coturi de îmbinare și două oglinzi plane, existența presiunii atmosferice ce ține apa să nu curgă dintr-un pahar răsturnat acoperit cu o coală de hârtie, magia iluziilor optice datorate refracției luminii, principiul vaselor comunicante aplicat de Pitagora la celebrul pahar al lui Pitagora, curenții de convecție folosind Spirala lui Arhimede.

Tocmai pentru a sublinia strânsa colaborare dintre cele două școli, un grup de trei elevi de clasa a II-a ai Școlii Teofil, l-au convins pe George Chita, clasa a X-a, olimpic național la fizică, să-i ajute să-și construiască o mini bobină Tesla. Participanții de toate vârstele au fost fascinați să vadă un tub fluorescent ce luminează prin simpla apropiere de bobina Tesla.

Gazdele și-au întâmpinat partenerii de proiect cu ateliere practice, experimente de fizică și chimie prezentate de elevii de liceu, gimnaziu și primar: determinarea pH-ului, criogenizare cu azot lichid, reacția biuretului pentru recunoașterea proteinelor și reacția de obținere a oglinzii de argint, prese și elevatoare hidraulice și jocuri cu circuite electrice.

Astfel, pentru două ore, curtea școlii s-a acoperit de baloane gigantice de săpun, avioane de hârtie, iar în boxe răsuna muzică pentru copii. ,, A fost una din cele mai faine activități organizate la școală” declară Alessia Borzu, elevă în clasa a XII-a C.

Am avut onoarea de a fi vizitați de dna inspector de fizică-chimie, prof. Lavinia Mureșan și de fostul director al colegiului, prof. Constantin Corega.

Într-o adevărată atmosferă de sărbătoare, ne-am celebrat copiii sub privirile calde ale domnului director prof. Adrian Magdaș și ale doamnei director adjunct, prof. Camelia Moldovan.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut