Ziua Cărții și a Bibliotecarului, punte de legătură între generații

Personal activ și foști membri ai breslei bibliotecarilor s-au reunit în cadrul unui eveniment festiv, luni, 24 aprilie, în sala Ion Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, pentru a marca Ziua Mondială a Cărții și Dreptului de Autor dar și Ziua Bibliotecarului Român, sărbătorite anual la data de 23 aprilie.

Cu această ocazie, profesorul Doru Radosav, fost director al BCU, și-a lansat volumul Transilvania are forma inimii”, apărut la editura clujeană Școala Ardeleană. De asemenea, cei prezenți au putut vizita două expoziții atent pregătite de organizatori. Amfitrionul evenimentelor a fost conf. dr. Valentin Orga, directorul BCU Cluj-Napoca.

Despre cartea istoricului Doru Radosav au intervenit conf. univ. dr. Florina Ilis și conf. univ. dr. Ionuț Costea.

Cu acest nou volum, domnul profesor inițiază o nouă direcție în cercetarea românească. Remarcabilă în demersul științific al domnului profesor este maniera în care este interpretată și analizată emblema inimii ca reprezentare a spațiului, peisajului transilvănean, integrând alegoria în «itinerariul descriptiv, alegoric, de la forma frunzei de viță-de-vie, a broaștei țestoase, a calcanului, până la forma inimii», integrând așadar acest demers într-un proces de conotare și de cristalizare a sentimentului de afecțiune patriotică față de provincie”, a subliniat Florina Ilis.

Cartea se înscrie într-un curent de cercetare denumit turnura geografică. Pentru a se face explicabil, autorul ne face cunoscute instrumentele sale. De aceea cartea are o densă contribuție teoretică, a adăugat Ionuț Costea.

Este o carte deosebită, foarte reușită, cu siguranță colegii noștri o vor aprecia, cu siguranță critica o va primi bine”, a spus Valentin Orga.

Această carte este memorabilă prin abordare, este o carte de pionierat. În spațiul afectiv al Transilvaniei intră biblioteca cu mintea, iar cele două se împletesc. Este o carte-eveniment, o carte-cult despre tot ceea ce înseamnă Transilvania noastră”, a evidențiat editorul Vasile George Dâncu.

Autorul a ținut să precizeze despre volumul de față că este o abordare mai relaxată a spațiului transilvănean, mai blândă, care prezintă o lectură afectivă și relaxează puțin privirile asupra unei Transilvanii dramatice, tensionate” și această carte este un mic și modest omagiu” adus foștilor colegi, colectivului BCU Cluj.

De asemenea, cu prilejul evenimentului, trei reprezentanți ai breslei bibliotecarilor au adresat un cuvânt de mulțumire și au dezvăluit câteva dintre proiectele ce urmează să fie aduse în fața publicului, printre care se numără lansarea Tratatului de biblioteconomie, ce va avea loc la Cluj în luna iunie.

Ulterior lansării, participanții au avut ocazia să viziteze expoziția din sala de la etajul 1, vis-a-vis de sala Ion Mușlea, unde au fost expuse măiestrii ale bibliotecarilor”, lucrări de pictură și diverse obiecte lucrate manual. Totodată, la parter, au putut fi descoperite cărțile bibliotecarilor, cuprinzând o serie de publicații pe teme variate, lucrări individuale și colective.

Manifestările cu ocazia zilei Bibliotecarului român și a Cărții au fost organizate cu sprijinul Sindicatului Liber al BCU și al editurii Școala Ardeleană.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut