Ziua Academiei Române: Sesiune omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere“

Academia Română sărbătorește 155 ani de la înființare, în Adunarea Generală care se va desfășura online, miercuri, 31 martie, începând cu ora 10:00. Cu acest prilej, va avea loc sesiunea omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură“.

Evenimentul va fi deschis de alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ce evidențiază „calitățile excepționale de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga”, despre care acad. Ioan-Aurel Pop afirmă că „face parte, indiscutabil, din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană“.

Personalitatea istoricului, inițiativele sale inovatoare în multe domenii de cercetare a istoriei, proiectele instituționale originale și demersurile de promovare a patrimoniului cultural vor fi detaliate în expunerile acad. Victor Spinei și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române. Cercetările savantului asupra istoriei Bazinului Pontic vor fi readuse în atenție de dr. Octavian Cristea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române.

Nicolae Iorga (1871-1940), membru marcant al Academiei, teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic rămâne o figură emblematică a vieții românești. În calitatea sa de președinte al Secțiunii istorice, acad. Nicolae Iorga a elaborat o operă monumentală, integrând istoriografia spațiului românesc în cea universală.

La 1/13 aprilie 1866 se înființa la București una dintre primele instituții fundamentale pentru consolidarea statului românesc modern, Societatea Literară Română, reorganizată un an mai târziu în Societatea Academică Română și transformată în anul 1879 în Academia Română. Încă de la înființare, Academia Română a rămas cel mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării, ce reunește personalități cu realizări notabile în toate domeniile spiritului

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut