Zilele porților deschise la Banca Națională a României

Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare, Banca Națională a României (BNR) organizează „Zilele porților deschise la BNR”, ocazie cu care permite vizitatarea și a sediului Sucursalei Regionale BNR Cluj (Cluj-Napoca, Piața Unirii 7), în zilele de 18-19 aprilie, în intervalul orar 11 – 18.

Actualul sediu al Sucursalei Regionale BNR Cluj se află de aproape șase decenii în același edificiu. Construit în 1913 – 1914, în stilul Secesion vienez, după planurile arhitectului Dvořák Ede, acest edificiu a fost reședință pentru Cassa de Păstrare și Banca de Credit din Cluj SA, iar astăzi este inclus pe lista monumentelor istorice. Pe aceeași parcelă urbană cu dublă orientare, acoperind frontonul secundar și având ieșire pe strada Ion C. Brătianu (fostă Ulița Regelui și strada 23 August) se găsește un alt imobil, legat de istoria aceleiași Casse de Păstrare și Bancă de Credit SA, de asemenea proprietate a BNR.

Mozaic în Sala „Ion Lapedatu”

Între 2004 și 2008, clădirea din piața Unirii nr. 7 a fost consolidată și restaurată sub coordonarea arhitectului Adrian Spirescu, depunându-se eforturi pentru conservarea elementelor arhitecturale originale. Spațiile de lucru au fost adaptate noilor cerințe ale unei bănci centrale, fiind modernizate și reamenajate toate birourile și tezaurul. Cea mai reprezentativă încăpere a sediului, fostul hol al operațiunilor cu publicul, denumit holul ghișeelor, situat la parter, a fost transformat în Sala de conferințe „Ion Lapedatu”. Spațiul impresionează atât prin basoreliefurile care îl decorează, cât și prin coloanele ce împart sala în două travee. Una dintre ele este acoperită cu un luminator închis cu vitralii montate în plumb de Roth Miksa. Protejată de o boltă de sticlă, această zonă era, altădată, dedicată funcționarilor. Cealaltă travee este acoperită cu tavan și era destinată publicului care aștepta. Peretele vestic al sălii este decorat și cu două scene alegorice și moralizatoare privind activitățile și valorile bancare (economisirea, creditarea, prudența), realizate în mozaic de același Roth Miksa, după desenele lui Vajda Sigismund. Vitraliile și mozaicurile au fost recondiționate de artistul plastic Makkai Andras. Astăzi, în Sala „Ion Lapedatu” au loc conferințe, simpozioane, concerte de muzică clasică, piese de teatru sau evenimente în cadrul proiectelor educaționale desfășurate de banca centrală.

Însă nu acestă clădire a fost primul sediul al BNR în Cluj. După Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Banca Națională a României a decis mai întâi înființarea agențiilor de la Chișinău și Cernăuți și apoi a celor din Transilvania și Banat, la Arad, Brașov, Cluj, Sibiu, Oradea și Timișoara. În 4 martie 1921, lichidatorii Băncii Austro-Ungariei au delegat Băncii Naționale a României dreptul de posesiune asupra fostelor sedii ale Băncii Austro – Ungariei. Dreptul de proprietate al BNR s-a instituit după ce, în septembrie 1921, a fost semnat la Turnu Severin contractul prin care Comisia de lichidare a Băncii Austro – Ungariei a transmis statului român proprietatea a 13 imobile. Prin convenția din ianuarie 1922, BNR a cumpărat, în schimbul sumei de 25 milioane lei, toate aceste clădiri, între care s-a aflat și sediul de pe strada Memorandului nr. 28, prima clădire în care banca centrală și-a desfășurat activitatea la Cluj. La scurtă vreme după înființare, filiala clujeană a fost ridicată la rangul de sucursală, iar în perioada 1950 – 1968 a fost sucursală regională. După ce, între 1968 și 1999, a fost sucursală județeană, în 2011 a devenit sucursală regională. Cu excepția perioadei 1940 – 1944, când Clujul a făcut parte din teritoriul cedat Ungariei, ca urmare a Dictatatului de la Viena, și Sucursala Cluj a fost mutată provizoriu la Turda, activitatea acesteia nu a avut întreruperi. Imobilul din strada Memorandului este în prezent sediul Rectoratului Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut