Zilele hărniciei în comuna Cășeiu

În ciuda căldurii insuportabile din ultima perioadă, locuitorii celor 9 sate componente ale comunei Cășeiu nu s-au ascuns la umbra pomilor, ci au continuat treburile obișnuite ale verii, la ordinea zilei aflându-se lucrările sezoniere din agricultură.

Cei mai mulți au lucrat la recoltatul furajelor și al produselor din legumicultură, dar mulți au muncit la construcțiile aferente gospodăriei lor, având în vedere și urmările furtunii mari de la începutul lunii august. Efervescența muncii se observă și la sediul Primăriei, unde edilul-șef Silviu Boldor pune la punct ultimele detalii referitoare la introducerea canalizării în localitatea Coplean,  aflată pe șoseaua națională  Dej – Baia Mare. Este o investiție începută anul trecut, dar care se va finaliza în curând. Astfel de lucrări au fost executate în ultimii ani la Cășeiu și Urișor, unde a fost introdusă și apa. Conducta de apă potabilă va fi extinsă în acest an și în satele Guga și Sălătruc, un proiect de gospodărie comunală de mare importanță în viața locuitorilor de acolo, unde recent au fost reabilitate și drumurile.

Venind vorba de drumuri, să amintim că în această vară s-a continuat asfaltarea ulițelor din centrul de comună, lucrare realizată nu demult și în localitatea Urișor, unde au fost curățate și șanțurile de scurgere a apei de pe marginea drumului principal. De fapt, nu se poate face diferență între municipiul Dej și satul Urișor (dacă se poate numi așa), două localități contopite, delimitate doar de tăblița cu denumirea lor. Confortul în locuințe e același, cu apa, gazul și canalizarea introdusă în case.

Am luat legătura și cu directorul Școlii Gimnaziale Cășeiu, prof. Cristian Groșan, care ne-a informat despre pregătirile ce se fac în unitățile de învățământ de pe raza comunei. Cea mai mare noutate este mutarea grădiniței din satul Rugășești într-un sediu nou, mult mai modern, unde cei 17 preșcolari vor dispune de condiții mult mai bune de educație. De asemenea, se zugrăvește și grădinița din Cășeiu. Directorul Cristian Groșan ne-a spus și numărul elevilor din comună care la 13 septembrie încep noul an școlar. În total, 403 elevi vor frecventa cursurile unităților de învățământ, pregătite și igienizate din timp, în această vacanță.

Primarul Silviu Bodor poate fi un om fericit, echipele de oină Someșul Cășeiu zilele trecute au obținut primul loc la junioare I și un loc doi la junioare II – cadete la Campionatele naționale de oină pe plajă, desfășurate în stațiunea Eforie Nord. Ambele formații laureate sunt pregătite de profesoara de educație fizică Ana Cosma. Someșul Cășeiu este cunoscută și mult apreciată în lumea acestei discipline sportive, de-a lungul anilor cucerind zeci de trofee la diferite competiții organizate în țară.

Chiar putem spune: oamenii din Cășeiu – primii în muncă, dar primii și în sport!

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut