Zilele Dejului – Anuala artiștilor plastici dejeni

În perioada 13-16 iulie, la Dej au loc manifestările consacrate orașului în cadrul cărora se desfășoară și Festivalul Culturii Populare Someșene ”SAMUS” – Ediția 43. Organizate sub egida Primăriei municipiului Dej, cele patru zile dedicate orașului cuprind o serie de evenimente culturale și artistice, multe dintre ele deja tradiționale. De asemenea, Târgul „Produs de Cluj” este din nou o binevenită prezență în cadrul Zilelor Municipiului Dej.

Primul eveniment cultural din seria celor anunțate l-a constituit „Anuala artiștilor plastici dejeni”, expoziția găzduită de Muzeul Municipal fiind vernisată joi, 13 iulie, de criticul de artă dr. Luigi Bambulea, lector asociat la Universitatea de Arte din București și cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române din București, în prezența unui public numeros, alături de primarul Costan Morar și prof. Constantin Albinetz, șef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Dej, care au rostit și cuvintele de deschidere a actualei ediții.

Un vernisaj mai puțin formal, la care criticul a fost prezent online, sintetizând zestrea de talent artistic a celor a 31 de participanți din diverse generații: Marius Banc, Anca-Dalia Bogdan, Dorina Bodea-Ban, Eleonora Bodea-Ban, Daniela Botcă, Liviu Bumbu, Daniel Cîmpeanu, Bianca Ciubăncan, Laura Constantin-Ocneru, Veronica Cubleșan, Czira Edith, Ana Maria Galea, Robert Gal, Alexandru Ghețe, Călin Groșan, Daniel Man, Eva Marczian, Gabriela Meșter, Morgan McCormack, Gabriela Mureșanu, Mariana Neamțu, Rodica Pop, Sirocasus, Marioara Silvășan, Irina Suărășan, Robert Szervacius, Elisabeta Șoim, Emma Tămaș, Marius Tămaș, Violeta Tomai și Darius Trifan. Pictură, grafică și sculptură, fiecare artist aducând pe simeze o lume proprie, nu numai prin aria de inspirație și tematica abordată, ci și prin modalitățile de folosire a limbajului plastic. Lucrări care dovedesc, din plin, o bogăție imaginativă și o pasionantă vervă a comunicării, ca reflex al unei generoase nevoi de confesiune și a unei nobile aspirații spirituale.

Totodată, privind expoziția ca pe un document al prezentului imediat, trebuie subliniate câteva din particularitățile care îi fixează locul în contextul cultural dejean. În primul rând, existența unei tradiții bine consolidată în conștiința orașului, prin Școala de Pictură înființată de Alexandru Szopos și inaugurată la 1 februarie 1927, discipolii acestuia continuând cultivarea talentului și gustului artistic la generațiile următoare. În al doilea rând, existența Galeriei de Artă „Frezia”, care timp de 15 ani, prin calitatea manifestărilor organizate și valoarea artiștilor expozanți, a contribuit enorm la educația estetică a publicului și la dezvoltarea unei exigențe benefice, competitive, a artiștilor locali. Sarcină care acum îi revine Muzeului Municipal. și, poate nu neapărat în ultimul rând, existența unei legături de profundă afinitate între creatorii consacrați și debutanți, nu întâmplător numită comuniune prin artă, comuniune la care este invitat să ia parte și publicul dejean. Întru folosul artei și spre bucuria tuturor.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut